Szegedi hírek

2023.09.16. 13:27

Felszentelték a Rozália házat – A hatalmas családi ház egy névtelenséget kérő támogató adománya volt (Galéria)

Ünnepélyes keretek közt szentelték fel szombaton délelőtt a Szegedi Görögkatolikus Parókia Szent Rozália Szolgálatának Rozália házát a Római körút 29. alatt. A szolgálatnak helyet adó hatalmas családi ház egy névtelenséget kérő adománya vot.

Arany T. János

Fotó: Karnok Csaba

– A hálaadás és a köszönet ideje ez

 – köszöntötte a megjelenteket Szaplonczay Miklós parókus. Elmondta, több épületet is kinőttek mire ideköltözhettek. 

– Az ilyen jellegű adományok viszik előre az emberiség ügyét. Amit itt láthatnak az mind ajándék – utalt arra, hogy a Szegedi Görögkatolikus Parókia Szent Rozália Szolgálatának helyet adó Rozália ház egy nagylelkű adományozó ajándéka volt.

A  görög katolikus egyházközség a kezdetektől fogva missziójának tekinti az idősebb, önmagukról gondoskodni nem tudó emberek segítését. Így alakult meg 2011-ben a szolgálat, amely egy házi segítségnyújtó szolgálat hivatalos keretei között karolta fel a segítségre szorulókat. Az elhivatottságnak csak a helyhiány szabhatott gátat. Ezt az ügyet karolta fel egy nagylelkű, neve elhallgatását kérő adományozó, aki úgy döntött egy hatalmas családi házzal támogatja a parókia céljait. A 2022-ben az egyházközség és a Szent Rozália Szolgálat dolgozói által újjászületett épületben működik házi segítségnyújtás, nappali ellátás rengeteg színes programmal az idősek számára, szociális étkeztetés, valamint egy munkahelyi bölcsőde.

Haág Zalán önkormányzati képviselő beszédében a krisztusi cselekvő szeretet helyének nevezte az épületet, majd a Hajdúdorogi Főegyházmegye Érseki Hivatalának főhelynöke, Seszták István beszélt. Azt mondta, évek óta figyelemmel kíséri azt a mérhetetlen szolgálatot, amivel itt végzik azt a feladatot, amit a jóisten ültet a szívükbe. Végül Kondé Ágnes, a Szent Rozália Szolgálat intézményvezetője mondta el köszöntőjét, majd felszentelték Római körút 29. alatti, Palermói Szent Rozáliáról elnevezett Rozália házat a parókia kórusának kíséretében, akik liturgikus énekeket adtak elő. Az ünnepség után a résztvevők és a vendégek megtekintették a házat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában