Szegedi hírek

2023.09.21. 07:00

Kevés a hulladékgyűjtő a rókusi városrészben

Olvasóink szerint szükség lenne szemetesekre a rókusi városrész utcáiban, hogy ne kelljen egészen hazáig vinniük a kutyagumit és a szemetüket. A Környezetgazdálkodás szerint azonban nincs szükség a kukákra, a külföldi tapasztalatok szerint sem jellemző, hogy ilyen részeken hulladékgyűjtők lennének.

Kiss Anna

Fotó: Karnok Csaba

Alig találni szemetest a rókusi városrész utcáiban, így haza kell vinni a hulladékot, valamit a kutyagumit is – erre hívta fel figyelmünket több olyan olvasónk, akik rendszeresen ezen a városrészen sétáltatják a házi kedvencüket. Szerintük nagy szükség lenne néhány hulladékgyűjtőre, például a Cserzy Mihály, a Pulz és a Pozsonyi Ignác utcában, ahol már csak a piac közelsége miatt is célszerű lenne, de a Francia utcát és környékét sem hagyták ki a felsorolásukból.

Szemügyre vettük olvasóink panaszát, valóban ritkán látni az utcákban szemeteseket. Megkérdeztük Makrai Lászlót, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. ügyvezető igazgatóját arról, hogy mi az oka annak, hogy ez a városrész nem kapott több kukát, valamint terveznek-e újabbakat kihelyezni.

Válaszában azt írta, hogy a belvároson kívüli lakóutcákban nem jellemző funkció nélküli utcai hulladékgyűjtő edény. Hozzátette, a Mars téri piac rendelkezik nagy számú edénnyel, így azok igénybe vehetők. Megjegyezte, a kihelyezésnek nem látják indokoltságát, és a külföldi tapasztalatok is azt mutatják, hogy ehhez hasonló helyeken nem jellemzőek gyűjtőedények. Az ugyanis az elv, hogy ha az árut, terméket elvitte a tulajdonosa egy helyszínre, akkor onnan a csomagolóanyagát is vigye el. Ezért infrastruktúra kiépítése, illetve a rendszeres gyűjtési technológiai háttér drága üzemeltetése nem indokolt – magyarázta.

Így tehát továbbra is arra kell számítania a környéken élőknek és az arra közlekedőknek, hogy a szemetüket el kell vinniük hazáig, ahogyan a zsákba összeszedett kutyagumit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában