Nem lesz energetikai korszerűsítés a Klauzál, Nádor és Szent István utcai iskolákban

2023.09.27. 11:04

Tiltakoznak, hogy Vásárhely visszaadta a 460 milliót - Fotók

Ezt az iskolát Márki-Zay miatt nem újítják fel! Vásárhely szabadon visszafejlődik! – ezzel a szöveggel került fel molinó és több plakát a Nádor és a Szent István utcai iskoláknál, a Klauzál utcainál pedig plakátokat helyeztek ki.

Kovács Erika

A Nádor utcai iskolánál tartott sajtótájékoztatót Benkő Zsolt. Fotó: Kovács Erika

Benkő Zsolt sajtótájékoztatót tartott szerda reggel a Nádor utcai iskolánál, Márki-Zay Péter pedig pár perccel később élővideózott ugyanonnan.

A Fidesz szégyenteljesnek tartja

Mint néhány napja megírtuk, még a korábbi, fideszes városvezetés nyert 460 millió forint pályázati forrást a Klauzál, Nádor és Szent István utcai iskolák energetikai fejlesztésére. A Márki-Zay Péter vezette város négyszer írt ki közbeszerzést, mind a 4 sikertelen lett, most úgy döntöttek, visszafizetik a 460 milliót.

A Fidesz, a civilek és helyi lakosok kezdeményezte akciónkkal fel szeretnénk hívni a figyelmet arra a szégyenteljes dologra, hogy Márki-Zay Péter és közgyűlési többsége lemondott egy rendkívül fontos fejlesztésről, 3 iskola energetikai rendszerének felújításáról

 – mondta a sajtótájékoztatón Benkő Zsolt, külterületekért felelős önkormányzati képviselő. Számára azért is fontosak ezek az iskolák, mert a külterületi diákok a Klauzál és a Nádor utcai intézményekben tanulnak.

Nem elég szavakkal támogatni

A város, bár megtehette volna, nem igazán foglalkozott ezzel a beruházással, ami évről-évre drágább lett. A kormány 170 milliót ítélt meg plusz forrásként, de továbbra sem történt semmi. Márki-Zay Péternek lett volna lehetősége, hogy városi önerővel is kiegészítse az összeget, de ő csak szavakban áll ki Hódmezővásárhely oktatási fejlesztése mellett. Nem elég, hogy kivonulunk a Kossuth térre és megfogjuk egymás kezét, nem elég szavakkal támogatni a pedagógusokat

 – hangsúlyozta a képviselő. Kiemelte, a városnak fontosabb volt a kemping 400 milliós, a városháza tornya csaknem 300 milliós fejlesztése, mint az iskolák.

Azért is pikáns ez a történet, mert Márki-Zay Péter az elmúlt hetekben többször is a város vagyonának megvédéséről beszélt, közben összességében 630 millió forintos fejlesztési pénzről mondott le. Akciónk azt a célt szolgálja, hogy kiálljunk a vásárhelyi oktatás és annak fejlesztése mellett, hiszen ezek önkormányzati épületek, ahová vásárhelyi gyerekek járnak tanulni.

Márki-Zay szerint a kormány a hibás

Pár perccel Benkő Zsolt sajtótájékoztatója után Márki-Zay Péter élő videóban jelentkezett be ugyancsak a Nádor utcai iskolától.

Hazug plakátokat helyeztek el az iskoláknál, ráadásul név nélkül, így azt sem tudjuk mondani, hogy a Fidesz, bár ki a fenének lett volna pénze a gyűlölködő plakátok kihelyezésére 

– mondta Márki-Zay Péter.

Azt állította, hogy a kormány a hibás, mert két évig nem adtak lehetőséget az átcsoportosításra, itt valószínűleg a 170 millió forintos plusz támogatásra gondolhatott. Azt is felhozta, hogy a korábban jelentkező vállalkozók visszaléptek, mert közben az árak felmentek. Azt, hogy az egyik közbeszerzésnél több száz tisztázó kérdést kaptak a vállalkozóktól, gyanúsnak tartotta, szerinte akadályoztatás volt a mögöttes szándék. Kijelentette, a beruházások megvalósítását a kormány akadályozta meg, nem az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában