Szegedi hírek

2023.09.12. 10:24

Új műszert kapott a klinika a Gyógyító Angyaltól – Galéria

Kedden új endoszkópos orvosi műszer egységgel lett gazdagabb a szegedi Fül- Orr- Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika. Az eszközt a gyermekek gyógyításához használják a jövőben.

Kiss Anna

A gyermekek gyógyítását segíti az új eszköz. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Merev endoszkópos orvosi műszer egységet adományozott kedden a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZTE SZAKK) Fül- Orr- Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinikájának a Gyógyító Angyal Közhasznú Alapítvány. A 2 millió 140 ezer forint összértékű egység egy miniatűr teleszkópot tartalmaz egy 1,3 milliméter átmérőjű optikával és egy ehhez kapcsolódó miniatűr optikai fogóval.

Az adomány átadása kapcsán tartott sajtóeseményen Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, az SZTE SZAKK Fül- Orr- Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika igazgatója Rózsa Sándort idézte, miszerint „ha mindönki úgy tösz, ahogy tönni köll, akkó mindön úgy lössz, ahogy lönni köll”. Közölte, ez nagyon fontos, hiszen most két olyan csapat találkozott, amelynek tagjai pontosan ezt teszik. Megjegyezte, az alapítvány azt teszi, ami a civileknek a feladata, tehát megkeresi azokat a pontokat a társadalomban, ahol segíteni kell, ehhez pedig összegyűjti az adományokat azoktól, akik úgy gondolják, hogy segíteni kell. A másik oldalon pedig ott van a szakma, amelynek az a dolga, hogy minőségi betegellátást nyújtson a lehetőségeihez mérten a régióban – magyarázta.

Rovó László ugyanakkor kitért arra is, hogy feladata a szakmának az is, hogy találjon olyan új beavatkozási módszereket, amely által be tudja vonni az új technikai lehetőségeket a terápiás koncepcióba. Mint elmondta, a most kapott eszköz épp ilyen.

Azt már Csanády Miklós egyetemi docenstől, igazgatóhelyettestől tudtuk meg, hogy a műszer alkalmas arra, hogy például eltávolítsanak idegentesteket a gyermek légútjából, de a fej- nyaksebészeti ellátásban is jelentős szerepe van.

Papp Andrea, a Gyógyító Angyal Alapítvány programfelelőse pedig az eseményen arról beszélt, hogy ebben az évben a Fül- Orr- Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika eszközbeszerzéséhez járultak hozzá a vállalatok és civilek adományai által. Jelezte, az alapítvány létrejötte óta a gyermekek gyógyítását 27 millió forinttal, az idősek kezelését több 10 millió forinttal, míg a szegedi klinikai központot 22 millió forinttal támogatták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában