Szegedi hírek

2023.09.10. 13:58

Uj Péter: óriásbográcsos ökörködés, kommunista baromság, '70-es évekbeli országimázs

Buta emberek üzleti okból épített identitása, óriásbográcsos ökörködés, a hetvenes években ragadt vendéglátóipari vállalkozó és kommunista baromság – így jellemezte Uj Péter a szegedi halfesztivált a 444.hu vasárnapi podcastjában, a Borízű hangban. A 444.hu főszerkesztője tovább folytatja a szegedi halászlékedvelők és a szegedi halászlé sárba tiprását és megalázását.

Arany T. János

Megint kapott egy pofont a szegedi halfesztivál. Fotó: Karnok Csaba

Miért gyűlöli Uj Péter a magyar embereket, és miért nem lincselték meg végre Szegeden úgy, ahogy kellett volna, ahogy rendes magyar emberekhez illik, ahogy elvárható? 

– kérdezte viccelődve Bede Márton újságíró a 444.hu vasárnapi podcastjában Uj Pétertől annak kapcsán, hogy a főszerkesztő durván beszólt a szegedi halfesztiválnak.

Mint megírtuk, a  XXVI. Nemzetközi Tiszai Halfesztiváln Uj Péter újságíró, gasztronómiai szakíró, a 444.hu főszerkesztője Instagram bejegyzésében állt bele Frank Sándor halászlevébe és haltepertőjébe. Azt írta, menzás csirkepörköltet idéző halászlevet és nyesedéket evett drágán és vastagon panírozva. A hír gyorsan körbeszaladt a magyar sajtón, olyannyira, hogy a 444.hu podcastjának legutóbbi adásában ezzel kezdték a műsort.

Szomorú leszek, hogy agyilag tényleg itt tart-e az ország. A baj az, hogy buta emberek, részben üzleti okból, részben butaságból elkezdenek egy ilyen típusú identitást építeni. De kár identitást építeni olyan dologra, ami gyakorlatilag rossz

 – mondta Uj Péter, majd kifejtette, hogy a régi szegedi szakácskönyvekben nincs szó passzírozásról. 

Szeged szerencsétlenségére ott van néhány, fejben meglehetősen a hetvenes években ragadt vendéglátóipari vállalkozó, akik politikai rendszertől és politikai kurzustól függetlenül a markukban tartják a helyi közgondolkodás egy részét és beléjük tudják sulykolni, hogy ez a rettenetes katyvasz, amit csinálnak, identitásképző dolognak kéne, hogy legyen. Ez pedig ugye ez a Frank Sándor nevű Venesz-díjas szakácsmester, aki a szegedi gasztronómia spiritusz rektora

 – magyarázta.

Bede Márton itt megemlítette a tíz évvel ezelőtti halászlébotrányt, amikor Uj Péter Molnár B. Tamással megalázta Szeged teljes lakosságát. 

Volt egy privát projektem. Nagyon szeretem a halászlevet, elfogult vagyok a Tiszával kapcsolatban. Én ebben nőttem föl, tényleg iszonyú erős érzelmekkel kötődöm az egész környékhez, különösen a vízhez, meg a halakhoz. Volt egy civil projektem, hogy megpróbálok minél több helyen halászlevet enni. Valószínűleg Magyarországon én lettem a legtöbb helyen halászlevet étteremben. Borzasztóak voltak, szinte kivétel nélkül, de tényleg. Volt egy olyan tervem, hogy írni kellene valamit ebből a magyar halászlékultúrából, de nem jött ki belőle értelmes dolog, aztán föl is adtam

 – mondta. A legrosszabb halászlevet Dunaújváros környékén és Pakson ette.

A haltepertőről azt mondta, az a ponty hasaalja, tehát gyakorlatilag nyesedék, ami be van panírozva jó vastagon, rossz zsemlemorzsába és ki van sütve olajba.

Ez a szocialista magyar gasztronómia. Ez az egész szegedi halászlé dolog, ez annyira mély kommunista baromság, az egész látványvilág, ez az óriásbográcsos ökörködés, ez eleve olyan mint egy 70-es évekbeli országimázs. Ha valamit nem lehet a hallal csinálni, akkor az az, hogy nagy mennyiségben, ilyen kurva nagy kondérokban főzik

 – közölte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában