A meddőség korai felismerése érdekében egyedülálló kampányt indít a vásárhelyi-makói kórház

2023.11.20. 14:13

80 millió forintos ultrahangkészülékre gyűjtenek

Kampányt indít a Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központ az egészséges anyák és újszülöttek számának növelése, és a meddőség korai felismerése érdekében a vásárhelyi és a makói térségben. Egy korszerű ultrahang-diagnosztikai berendezést is be kívánnak szerezni. A mintegy 120 millió forintos projekthez adományokat gyűjtenek.

Kovács Erika

Fotó: Kuklis István

A hazai viszonyokhoz hasonlóan térségünkben is jellemző az a tendencia, hogy a párok idősebb életkorban vállalnak gyermeket, ezért egyre nagyobb egészségügyi kockázattal szembesülnek, ami gyakran lehetetlenné teszi, vagy csökkenti az esélyét a természetes gyermekvállalásnak. Elindítunk egy kampányt, amelynek fő üzenete a termékenységgel kapcsolatos ismeretek széles körű terjesztése és tudatosítása a nők körében. Célunk, hogy a pozitív családtervezésben rejlő lehetőségeket megismertessük, illetve elősegítsük a meddőség korai felismerését 

– jelentette be hétfőn sajtótájékoztatón Kallai Árpád, a Hódmezővásárhelyi–Makói Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója.

Kérdőíves felmérést is szerveznek

A projekt bázisát a helyi szülész-nőgyógyász szakemberek és a vásárhelyi, illetve makói Egészségfejlesztési Irodák jelentik. A feladatra felkészített munkatársaik az oktatási intézményekben ciklusoktatást tartanak majd, amely segít felismerni a normálistól eltérő endokrinológiai státuszt. Így az érintett hölgyek idejében fordulhatnak szakemberhez annak érdekében, hogy a szükséges beavatkozásokat elvégezve elkerüljék a meddőséget.

A képzések mellett egy kérdőíves felmérést is terveznek is, amelyen önkéntes alapon lehet majd részt venni. A kérdőíveket szakemberek értékelik ki, szükség esetén szakvizsgálatra küldik azokat a hölgyeket, akik állapota bármilyen beavatkozásokat igényel.

Ösztöndíjjal segítik a képzésen részt vevő orvosokat

Emellett a terhesgondozás részeként, a magzati szűrővizsgálatok elvégzését szintén az intézményünk szervezésében tervezzük. Ehhez elsősorban jól képzett, nagy tapasztalatokkal és megfelelő licenccel rendelkező ultrahangos szakemberek szükségesek. A már ultrahangos jártassággal rendelkező szakorvosok 6 hónapos továbbképzésen vesznek részt, hazai és külföldi szakemberek bevonásával. Ehhez a kórház ösztöndíjrendszert épít ki 

– mondta Kallai Árpád.

A szűrővizsgálatok pontos diagnózisához az egészségügyi intézmény felsőkategóriás ultrahang készülék beszerzését tervezi, amellyel felismerhetők a legapróbb eltérések, a magzati-, anyai rizikófaktorok is időben észrevehetők. A teljes program közel 120 millió forintba kerül, ebből az ultrahangdiagnosztikai eszköz közel 80 millió forint. A program megvalósítását a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészet és Nőgyógyászati Klinikával együttműködve tervezik. 

Jótékonysági programokat szerveznek

A program megvalósulásához szükséges anyagi forrásokhoz a kórház közel egy éves gyűjtési- és jótékonysági akciót szervez a vásárhelyi és makói térségben. Többek között december 12-én a Bethlen gimnázium kórusa lép fel, 16-án Jótékonysági Full Body traininget rendeznek, az év utolsó előtti napján pedig Bejgli-futásra várják majd az akciót támogatni kívánókat. Januárban pedig az orvosbálon is a programra gyűjtenek. Mindemellett várják civil szervezetek jelentkezését is, akik bármilyen jótékony eseménnyel állnának a jó ügy mellé. 

Az Életünkért-Egészségünkért Hódmezővásárhely és Makó Lakosságáért Közhasznú Alapítványra magánszemélyek támogatását is várják az ERSTE Bank 11600006-00000000-26633882-os számlaszámra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában