Sokan hiányolják az ártézi kút vizét

2023.11.20. 20:00

Néhány napja nem működik a közkedvelt kopáncsi kifolyó

Majdhogynem futótűzként terjedt a hír, hogy nem működik a népszerű kopáncsi kifolyó. Volt, aki üresen maradt ballonjaival egyenesen Mindszentre indult ártézi vízért.

Tábori Szilvia

Vasárnap jelezték először, hogy nem folyik a kopáncsi ártézi kút. Fotó: Tábori Szilvia

Közkedvelt, de nem közkifolyó a 47-es út melletti, kopáncsi ártézi kút, ahol nem ritkán sorban állnak a környékiek vízért. Sokak hetente akár 50-60 liternyit töltenek ballonokba. Egyikük mesélte, főzéshez ugyancsak azt használják: „nem spórolásból hordják haza, nem állhatják a klóros csapvizet”. Sokkal inkább bíznak a 300 méter mélyről érkező ártéziben. Igaz, a kopáncsi kifolyót olykor éppen hogy kifogásolt minősége miatt emlegetik, mint legutóbb jó néhány hete. Akkor egyetlen lakossági bejegyzés nyomán terjedt el a rémhír, hogy a megengedettnek majdnem negyvenszerese az ammóniatartalma. Akkor Benkő Zsolt külterületi képviselő gyorsan reagálva a posztra, közzétett idei eredményeket: „Lakossági kérésre, április folyamán kezdeményeztem, a kút vizének mikrobiológiai és kémiai vizsgálatát.

Előbbi szempontjából megfelelőnek találták, de a kémiai paraméterek 2 komponens, ammónium és arzén esetében túllépték a határértéket. Ammónium mért érték, 1,12 mg/l (jelenlegi határérték 0,50 mg/l), az arzén mért értéke 18 mikrogramm/l (jelenlegi határérték 10 mikrogramm/l.)” A képviselő azt is megjegyezte: az akkreditált vizsgálólaboratórium ammónium ion (NH4+) értéket vizsgál, nem ammóniát (NH3). Az ammónia gáz halmazállapotú anyag, maró és mérgező hatású. Természetesen további jellemzők alapján is megtörtént a vizsgálat, például nitrit, nitrát és vas, de ezen elemek a határérték alatti mennyiségben voltak megtalálhatóak a mintában – részletezte akkor Benkő Zsolt. Sajtóértesülések szerint egyébként a határérték feletti arzén- és vastartalma miatt már hét évvel ezelőtt sem felelt meg az uniós követelményeknek a víz minősége.

Vasárnap majdhogynem futótűzként terjedt a hír, hogy nem ad vizet a kifolyó. Benkő Zsolt hétfői megkeresésünkre úgy reagált: egyelőre nem értesítették a helyzetről, nem tud hivatalos magyarázatról. Bár azt ő is hangsúlyozta: a kifolyó kútja magán- és nem közterületen található. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában