Helyi közélet

2024.05.23. 19:34

Szegedre jött a fővárosi Gregor iskola kórusa

Gregoros találkozót tartott a szegedi operaénekes nevét viselő két általános iskola. A fővárosiak kórusának tagjai élményprogramokon vettek részt, délután pedig közös koncertet adtak a szegediekkel.

Timár Kriszta

A két iskola kórusa alkotta az élőkép gerincét, de kellett, hogy pluszban besegítsenek a szegedi alsósok is. Fotó: Karnok Csaba

Hazánkban két általános iskola viseli Gregor József operaénekes nevét, a szegedi mellett egy fővárosi intézményt is így hívnak.  A két oktatási intézmény csütörtökön találkozót tartott Szegeden: Budapestről az ottani iskola 60 fős kórusa utazott ide. A fiatalok a Belvárosi temetőbe érkeztek, ahol a szegediekkel együtt megkoszorúzták Gregor József nyughelyét. Ott két népdalt is elénekeltek közösen. A megemlékezésen részt vett az özvegy, Gregorné Takács Mária és a szegedi tankerületi igazgató, Plesovszkiné Ujfaluczki Judit.

Ezt követően a vendégek a füvészkertbe kirándultak, majd kora délután érkeztek meg a szegedi Gregor József Általános Iskolába. Sorfalat állva köszöntötték őket a szegediek, majd közösen az udvarra vonultak, hogy élő képet alkotva közösen jelenítsék meg a Gregor feliratot. Pocsai Blanka igazgató elárulta, a két kórus 110 tagja csak 4 betűt tudott kitenni, így bevonták az elsősöket is a feladatba, sőt néhány napközis alsóst is. Miközben a tetőről elkészültek a fotók, a gyerekek elénekelték a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt.

A délután második felében a fővárosi Gregor-iskola diákjai egy szabadulószobás feladaton vettek részt a Holt Maros partján, amelyben a kérdések a szegedi operaénekes életéhez kapcsolódtak. Készítettek nekik egy QR-kódos akadálypályát is, hat állomással. Ezt követően megebédeltek, majd a két kórus próbálni kezdett, 16 órától ugyanis a Korzó Zeneházban adtak közös jubileumi koncertet.

A két iskola egyébként nem először szervezett közös programot, legutóbb, kora tavasszal a szegediek mentek Budapestre. Gregor József emlékének ápolása mindkét intézmény számára kiemelt jelentőséggel bír, ezek a közös rendezvények is ebben erősítik őket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában