Helyi közélet

2024.06.21. 19:35

A digitális megoldásokat tanították fogtechnikusoknak

Véget ért a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara digitális fogtechnikai szakmai képzése Szegeden. A 160 órás oktatáson részt vett szakemberek akár államilag elismert vizsgát is tehetnek.

Timár Kriszta

A fogtechnikusok számára indított oktatás az országban egyedülálló módon gyakorlatorientáltan, személyes jelenléttel zajlott. Fotó: Karnok Csaba

Országosan is egyedülálló „Digitális fogtechnika” szakmai képzést szervezett a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara a Fogtechnikusok Egyesületének szakmai támogatásával. Az ilyen típusú képzés hazánkban eddig csak online volt elérhető, a SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskolában megtartott oktatás 160 órája azonban elejétől a végéig gyakorlatorientáltan, személyes jelenléttel zajlott. 

Fotó: Karnok Csaba

Íritz-Fekete Lívia képzési referens lapunknak elmondta, a szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről a résztvevők tanúsítványt kapnak. Ezt követően van lehetőségük akkreditált vizsgaközpont által szervezett vizsgát tenni, az így megszerzett képesítő bizonyítvány államilag elismert szakképesítést tanúsít. Ez azoknak jelent segítséget, akik már foglalkoznak a fogtechnikán belül a digitalizációval és fontos hozzá a hivatalos papír. A képzés azonban azoknak is hasznos lehetett, akik fogtechnikai vállalkozást vezetnek és az itt megszerzett tudást a mindennapokban tudják hasznosítani. 

A 13, fogtechnikusi szakmával már rendelkező hallgató péntekenként és szombatonként ült iskolapadba közel 3 hónapon keresztül.  

Fotó: Karnok Csaba

– A fogtechnika digitális részéről tanultak, ami 12 évvel ezelőtt gyűrűzött be és az utóbbi években már napi szinten alkalmazott technikává nőtte ki magát – mesélte Al-Achraf Basel oktató. Ennek oka, hogy jóval gyorsabban jóval pontosabb munkát lehet így végezni. Az oktatási témák között szerepeltek például a szkennelési technikák, a koronatervezés, fémnyomtatás, fémlemezek tervezése, a protézistervezés és a modellkészítés is. A 3D nyomtatást pedig Győrben tanulmányozták.

Horváth Gábor, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara képzési vezetője elmondta, a kamara 4. éve engedéllyel rendelkező felnőttképző. 

– Olyan oktatásokat biztosítunk, melyek révén a kamarai tagok modernebb ismereteket tudnak elsajátítani, ezzel fejlesztve vállalkozásukat – közölte Horváth Gábor. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában