Helyi közélet

2024.06.24. 13:30

Átvették mandátumaikat a választás makói győztesei - Galéria

Átvették megbízóleveleiket hétfőn délelőtt a makói városházán a megválasztott önkormányzati, illetve nemzetiségi képviselők és a város polgármestere, Farkas Éva Erzsébet. A Fidesz-KDNP-nek 7, a Lokálpatrióták Egyesületének 2, a Demokratikus Koalíciónak és a Mi Hazánknak 1-1 képviselője lesz az új városi testületben.

Szabó Imre

Az új makói képviselő-testület tagjai Farkas Éva Erzsébet polgármesterrel a mandátumok átvétele után. Fotó: Szabó Imre

– A választás Makón törvényesen lezajlott, rendkívüli esemény a 23 szavazókörben nem történt, a végeredmény ellen senki sem nyújtott be fellebbezést – adott tájékoztatást a június 9-i makói voksolásról a helyi választási bizottság elnöke, Bartha Attila Viktor a városházán hétfőn délelőtt, mielőtt átadta a megválasztott jelölteknek megbízóleveleiket.

Mint korábban már megírtuk, a Maros-parti városban az eddig is hivatalban lévő Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) lett a polgármester. Az új makói képviselő-testület erőviszonyai hasonlóak az előzőéhez. A Fidesz-KDNP jelöltjei most is megnyertek a 8 egyéni körzetből 7-et; ezek sorrendjében: Kovács Sándor, Vass Gábor, Kiss Ádám, Tóth Ferenc, Botlik Anita, Székely Ildikó és Czirbus Gábor. A 8-as ellenzéki maradt, Gáspár Sándor győzött (Lokálpatrióták). A leköszönő testülethez képest annyi a különbség az újban, hogy nem 2, hanem mind a 3 listás hely az ellenzéké: Modok Csaba (Mi Hazánk), Molnár László (Lokálpatrióták) és Mucsi Tamás (DK) kapott mandátumot. A Fidesz-KDNP-nek tehát 7, a Lokálpatrióták Egyesületének 2, a Demokratikus Koalíciónak és a Mi Hazánknak 1-1 képviselője lesz az új testületben. 

A vonatkozó jogszabályok értelmében az új testület októberben kezdi meg munkáját, addig a jelenlegi marad hivatalban.

Két nemzetiség alakíthat önkormányzatot

Makón két nemzetiség alakíthatja meg saját önkormányzatát. A roma testület tagjai Simon Zsolt Norbert, Farkas Tamás, Petrovics Attila, Dömötör József és Sándor József lettek, valamennyien a CIKÖSZ színeiben szereztek mandátumot. A makói románság képviselői az ÖMRE jelöltjeiként mandátumhoz jutott Birta Júlia Mihaéla, Pelsőczi Alina Beatrix, illetve Tripsa Areta Rita lesznek. Elnököt a testületek fognak választani tagjaik közül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában