Szegedi hírek

2024.06.12. 15:51

Havi kétszázezret fizet a támogatott nyári diákmunka

Havi kétszázezer forintot kereshetnek a kormány által támogatott nyári diákmunka programban a fiatalok az idei vakáció idején. Jövő héttől lehet regisztrálni – munkavállalóknak és munkaadóknak egyaránt.

Timár Kriszta

Idén is elindul a kormány által támogatott ,,Nyári diákmunka" munkaerőpiaci program. Fotó: Gémes Sándor

Július elsejével idén is elindul a kormány által támogatott nyári diákmunkaprogram. Csongrád-Csanád vármegyében is június 17-től regisztrálhatják magukat a diákok, akik július és augusztus hónapokban tudnak határozott idejű munkát vállalni, napi hat órában a turizmus, vendéglátás vagy mezőgazdaság területén, illetve adminisztrációs feladatok ellátásában.

Fotó: Gémes Sándor

Salgó László főispán elmondta, a program célja, hogy a munkaalapú társadalom létrejöhessen és ehhez a diákok is minél fiatalabb korban kipróbálhassák magukat, illetve tapasztalatot szerezzenek a munkahelyi légkörről.

 Idén összesen 3,8 milliárd forinttal támogatja a kormány ezt a programot, ebből Csongrád-Csanád vármegyének 175 millió forint jut. Ez legalább 875 fő elhelyezkedését tudja segíteni 

– hangsúlyozta.

Ennél egyébként lényegesen több az érdeklődő: jelenleg is már több mint 1400-nál jár a számuk, a regisztráció pedig még el sem kezdődött. A programban a diákok 200100 forintot, szakképesítést igénylő feladatok esetén 240 ezer forintot tudnak keresni 6 órás munkával. Ha a munkáltató ennél hosszabb időre szeretné alkalmazni őket, a különbözetet nekik kell kipótolnia.

A program munkáltatói oldalról a területi, települési önkormányzatoknak és önkormányzati alaptevékenységet végző intézményeiknek, továbbá egyházi jogi személyeknek, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás, valamint ettől az évtől az erdőgazdálkodás területén működő vállalkozásoknak nyújt támogatást a július-augusztus hónapokban foglalkoztatott diákok bruttó béréhez, így ezek a szervezetek a nyári hónapokra megnövekedő munkaerőigényük kielégítésére előnyben részesíthetik a diákokat, egyetemi hallgatókat. A 30 éves szegedi Squash Club az elmúlt 2 évben már részese volt ennek a programnak, idén is várják a diákmunkásokat.

Fotó: Gémes Sándor

A nyári szünet két teljes hónapjára nehéz állandó munkaerőt találni, pedig nagy szükség van rá, hiszen plusz terhet jelent a megnövekedett forgalom. A diákokkal nagyon hatékonyan lehet ezt az időszakot megoldani, hiszen értelmesek, motiváltak és ötleteikkel új irányokat is képesek adni a cégnek. Bértámogatásuk ráadásul nagy segítség a vállalkozóknak is. A betanítási időszak nem túl termelékeny, így viszont könnyebben vállalják be ezt is és vonzóbbá válik a diákok foglalkoztatása 

– mondta el tapasztalatait Pápai Miklós ügyvezető. Hozzátette: ők az ilyenkor megismert fiatalokat az év más időszakában is hívják, így akik náluk dolgoznak, máskor is számíthatnak kereseti lehetőségre.

A programra a 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákok június 17-től regisztrálhatják magukat a kormányhivatalokban. A munkáltatók támogatási kérelmeiket határozott idejű foglalkoztatás vonatkozásában nyújthatják be a székhely, telephely, vagy a munkavégzés helye szerint területileg illetékes járási hivatalhoz.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában