Kószó Péter: Vásárhely életében soha nem volt ekkora szükség a polgári értékrendszer védelmére, mint most

2024.06.18. 15:30

Június 28-ig várják a jelöléseket a Boldog Gizella-díjra

Idén is meghirdette a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány a Boldog Gizella-díjat. Hogy kik részesüljenek a rangos elismerésben, erre a lakosság június 28-ig tehet javaslatot.

Kovács Erika

Kószó Péter, az alapítvány elnöke kiemelte, a díjban minden évben azok a vásárhelyiek részesülnek, akik kiérdemelték a közösség megbecsülését. Archív Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Hódmezővásárhely életében talán soha nem volt még ekkora szükség a polgári értékrendszer védelmére, mint 2024-ben, különösen 2024. június 9-e után. Erről az értékőrzésről döntöttünk, amikor a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány Kuratóriuma úgy határozott, hogy ebben az évben is átadjuk a Boldog Gizella-díjat, ami már ismerős a vásárhelyiek számára 

– mondta Kószó Péter, az alapítvány elnöke.

A Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány 2018-ban hozta létre a Boldog Gizella-díjat. Az elismerést azon köztiszteletben álló személyek kaphatják meg, aki példamutató polgári gondolkodásukkal, hosszú időn át folytatott munkásságukkal kimagasló érdemeket szereztek Hódmezővásárhelynek és kiérdemelték a közösség megbecsülését. A díj, aminek latin neve Civis fidelis urbis nostri Hodmezovasarhelyienses, Boldog Gizella királynéról, Szent István király feleségéről kapta elnevezését, aki keresztényi lelkülettel és alázattal tett tanúbizonyságot fogadott nemzete iránti hűségéről egész élete során. Így az odaítélt díj a város iránti hűséget is szimbolizálja.

Ha 2018 óta végigtekintjük a díjazottak névsorát, az is bizonyítja, hogy ők valamennyien Hódmezővásárhely polgári értékmegőrzői 

– fogalmazott Kószó Péter.

Az első évben Páger Lajos és Berta Éva orvosházaspár vehette át az elismerést, 2019-ben Nagy István háziorvos és Draskovicsné Joó Erzsébet újságíró részesültek a kitüntetésben, 2020-ban Könyves Gézáné Sprony Sarolta gyógyszerész és az azóta elhunyt Sós Imre pedagógus, szakedző, volt intézményvezető kapta meg a Boldog Gizella-díjat. 2021-ben Faragóné Szénásy Emese és Simon Ferenc pedagógusokat, 2022-ben Fogarassy Judit táncművészt, balettmestert, koreográfust és Návay Sándor szobrászművészt ítélte a legméltóbbnak a díjra a kuratórium. Az elmúlt évben Sonkoly Tibor festőművészt és Imre Mihály irodalomtörténészt tüntették ki.

A díj nettó 1 millió forinttal, díszes emléklappal és bronzplakettel jár. 

A Boldog Gizella-díjra, a hagyományoknak megfelelően, idén is várja a kuratórium a jelöléseket, amik közül a kuratórium választja ki az elismerésben részesülőket. A jelöléseket június 28-ig várják a [email protected] e-mail címre. 

A díjátadó Szent István ünnepéhez kapcsolódóan augusztus 19-én késő délután lesz egy nagyszabású gála keretében. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában