Helyi közélet

2024.06.12. 14:33

Kerékpárral emlékeztek a rabbira – Galéria

Rendhagyó módon, kerékpáros zarándokúttal emlékeztek Makón a város ortodox zsidóságának a vészkorszak idején vértanúhalált halt rabbijára, Vorhand Mózesre. A különleges rendezvény a holokauszt 80. évfordulóján zajló városi programsorozat egyik eleme volt.

Szabó Imre

Vorhand Mózes rabbira emlékezve sokan vállalták a makói biciklis zarándoklatot. Fotó: Szabó Imre 

Vorhand Mózes 1913-ban került Makóra és tragikus haláláig, 1944-ig az itteni ortodox közösség rabbija volt

 – mondta tiszteletére tartott kerékpáros emléktúra szervezője, Urbancsok Zsolt makói levéltárigazgató.

Felidézte: amikor a városba került, az itteni ortodox zsidóságot mély ellentétek osztották meg, amelyeket ő sikeresen oldott fel. Azért tudta elhozni a békét, mert nagyon jó természete volt; sokan szerették, nemcsak az izraelita közösségen belül.

Apró, törékeny ember volt, akire azonban mindenki hallgatott. Ráadásul elismert hittudósként tartották számon, szerte az országból voltak tanítványai 

– tette hozzá. 

A túra során a több tucatnyi kerekező a jelenleg emlékhelyként is működő Vorhand téri ortodox zsinagóga előtt gyűlt össze. Innen az egykori zsidó iskola Vásárhelyi utcai épületéhez mentek, majd onnan a jángori zsidó temetőhöz. Urbancsok mindegyik állomásnál beszélt a makói zsidóság történetéről, a máig tisztelt rabbi tevékenységéről, illetve az egykori oktatási intézményről. 

Utóbbi helyén a történész arról is szólt, hogyan halt meg. Elhangzott: 82 évesen a rendőrségen olyan súlyosan bántalmazták, hogy sérüléseibe belehalt a fővárosi zsidó kórházban.

A deportálások előtt bő egy héttel vesztette életét, így az általa vezetett közösségnek nélküle kellett elhagynia a várost. Ez őket különösen fájdalmasan érintette

 – hangsúlyozta Urbancsok.

A temetőben a csodarabbi óheljét, azaz a sírja fölé emelt épületet is megtekintették. Aki itt megfordul, mécseseket gyújthat, illetve saját kéréseit is elhelyezheti egy-egy papírdarabon. Őt ma különösen a haszid zsidóság körében tisztelik, szerte a világból miatta látogatnak el sokan a Maros-parti városba.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában