Szegedi hírek

2024.06.10. 18:35

Meglógott egy ritka arapapagáj a Vadasparkból

Delmagyar.hu

Szegedi tetőn is pihent a ritka madár – végül nem itt tudták befogni. Fotó: DM

Van abban valami különleges, amikor valaki kinéz az ablakon, és a tetőn egy nagy arapapagájt lát. És nem épp Bolíviában nyaral, hanem Szegeden iszogatja a kávéját otthonában. Hétfőn többen is átélhették ezt az élményt, hiszen a Vadasparkból meglógott egy fiatal kéktorkú ara. És ahogy a különböző közösségi oldalakon látható bejegyzések mutatják, egészen nagyot kirándult, mert Alsóvárosról egészen Rókusig repült, így a víztorony környékén is megfigyelhető volt, ahogy repked. 

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója elmondta, kollégái hibáztak, így fordulhatott elő, hogy a még kölyök madár kirepült. 

 Szerencsére mindig tudtuk, hogy hol van és abban is biztos voltam, hogy be tudjuk fogni. Így is lett: mikor éhes lett, étellel be tudtuk csalogatni. Így most már ismét a Vadasparkban van

 – mesélte lapunknak. 

A kéktorkú ara a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján súlyosan veszélyeztetett fajként szerepel. A vadon élő állományt mindössze 208-303 egyedre becsüli a szervezet. A fajmegmentési programnak köszönhetően állatkertekben tudják szaporítani a ritka fajt, jelenleg Európában nagyjából 160 egyed él az állatkertek nemzetközi nyilvántartása szerint. Hazánkban a Szegedi Vadasparkban volt látható először a kéktorkú ara állatkertben és nálunk sikerült Magyarországon először szaporítani is ezt a ritka papagájfajt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában