Csaknem 30 lopott járművet találtak a határátkelőkön

Ebben az évben eddig összesen 26 körözött járművet foglaltak le a rendőrök a Csongrád-Csanád vármegyei határátkelőkön. Van köztük motor, quad, de még egy pótkocsi is. A járműveket valamelyik külföldi ország hatóságai körözték, és jó eséllyel visszakerülnek azokhoz, akiktől ellopták őket.

Suki Zoltán

A vármegyei határátkelőkön szolgáló rendőröknek, és navosoknak nemcsak az utasok, illetve a rakományok ellenőrzése a feladatuk, hanem átnézik a járműveket is, amikkel érkeznek, vagy éppen távoznak az országból. Csongrád-Csanád vármegye határátkelőin meglepően sok olyan jármű bukkan fel, amelyiket valamelyik külföldi országban köröznek. Ezekről a rendőrség rendszeresen beszámol. Legutóbb azt írták, hogy egy román rendszámú körözött autót foglaltak le Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen. A Peugeot RCZ típusú járművel június 27-én reggel 8 óra előtt egy román férfi jelentkezett kilépésre az átkelőn. Az ellenőrzéskor kiderült, hogy a gépkocsi szerepel a nemzetközi körözési rendszerben, azt a német hatóságok keresik. A Makói Rendőrkapitányság nyomozói a csaknem 6 millió forint értékű személyautót lefoglalták.

Azonban nemcsak személyautók akadnak fenn az ellenőrzéseken. A közelmúltban történt, hogy a nagylaki átkelőn egy román férfi jelentkezett kilépésre egy kamionnal és a vontatmányával. Az ellenőrzéskor a határrendészek megállapították, hogy a járműszerelvény utánfutója szerepel a körözési rendszerben, a francia hatóságok keresik. A Makói Rendőrkapitányság nyomozói lefoglalták a 18 millió forint értékű pótkocsit is. 

Nem meglepő, hogy a járművekkel kilépni akartak az országból. Ugyanis ezeket a kocsikat, vagy éppen motorokat a legtöbb esetben valamelyik nyugat-európai országban lopták el, és igyekeznek velük elhagyni a shengeni övezetet. Csakhogy ezen belül van egy közös ellenőrzési rendszer, vagyis, ha például Németországban ellopnak egy kocsit, arról a magyar határátkelőkön is tudnak, így aztán nem nehéz a lebukás. A jogi helyzet egyébként meglehetősen bonyolult, de a járművek a legtöbbször visszakerülnek a tulajdonosukhoz, vagyis ahhoz, akit az adott országban kijelölnek a hatóságok. Azonban ha kiderül, hogy a kocsival Magyarországon követtek el bűncselekményt, akkor itt indul eljárás az ügyben, az pedig lassítja a visszaadást. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában