Helyi közélet

2024.07.04. 09:00

Csongrád-csanádi földeket is árverez az állam

Tíz Csongrád-Csanád vármegyei településhez tartozó földrészletet is árverésre bocsát a napokban az állam. Licitálni a kormányhivatalban lehet majd július 9-én.

Suki Zoltán

A gazdákat segítik földhöz jutni.

Fotó: Török János / Illusztráció

Újabb 10 hektárnál nagyobb földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz, miután kiírta a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) az idei földárveréseket. Ezzel az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja. A területekre – a korábbi eljárásokhoz hasonlóan – bárki tehet vételi ajánlatot. Az árverések mostani ütemében országosan csaknem 20 ezer hektár földrészletet kínálnak megvételre. A szántó, a rét és a legelő művelési ágú területek mellett a vegyes művelési ágú földrészletekre is lehet licitálni. 

Csongrád-Csanád vármegyében több mint tíz települést érint az árverés. Lehet licitálni szegedi, nagytőkei, kübekházi, derekegyházi, nagymágocsi, ópusztaszeri, eperjesi, szentesi, szegvári, csanyteleki és fábiánsebestyéni földekre.

A területek mérete változó. Csanyteleken például egy csaknem 17 hektáros területet adna el az állam, amelynek a nagyobb része legelő. Nagymágocson van egy 127 hektáros földdarab, amelynek a nagyobb része szántó. Szegeden pedig egy 17 és egy 11 hektáros szántóra lehet licitálni. Utóbbiak kikiáltási ára 76, illetve 39 millió forint. Az árverésre kijelölt ingatlanok adatait, valamint a regisztráció, illetve az árverés időpontját és helyszínét tartalmazó árverési hirdetményt a kormányhivatalok vármegyei és járási hivatali helyiségeiben, valamint az árverések helyszínein is kifüggesztik. Az árveréseket az NFK közreműködőjeként a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok bonyolítják le az NFK képviselői és közjegyzők jelenlétében.

Érdemes tudni, hogy az árverési biztosíték a földrészlet kikiáltási árának 10 százaléka.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában