Lazac is van!

2024.12.20. 06:50

Nincs karácsony hal nélkül: ilyen árakra számíthatsz – videóval

Az év végi ünnepek alatt jelentősen nő a halfogyasztás hazánkban. A karácsonyi hal azonban nem sokat javít a statisztikán: a halfogyasztás nálunk még mindig az európai átlag alatt van. A szegedi Mars téri halboltoknál már sorban állnak a vásárlók a pontyért, harcsáért és lazacért.

Bár még bőven van idő karácsonyig, sokan már most, időben gondoskodnak a karácsonyi menü elmaradhatatlan hozzávalójáról, a karácsonyi halról. Olyan nekünk a hal, mint a Reszkessetek, betörők! című kiváló alkotás: ha nincs karácsony Kevin nélkül, akkor az is biztos, hogy nincs karácsony hal nélkül. 

karácsonyi hal
Főszerepben a karácsonyi hal. Bár alig eszünk halat, ez a néhány nap másról sem szól, mint a halról. Így van ez a Mars téren is. Fotó: Török János

Karácsonyi hal, vásárlási trendek

Karácsonykor esszük meg az éves halfogyasztásunk 35–40 százalékát. A közelmúltban egy sajtótájékoztatón Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára elmondta, a magyar halfogyasztás mértéke emelkedik: az egy főre jutó éves mennyiség 5,7 kilogrammról 6,7 kilogrammra nőtt az elmúlt években.

Folyamatos a sor, pörög a kiszolgálás

Szegeden biztosan nem kell népszerűsíteni a halat, már most az. A Mars tér oldalán, az egyik buszmegállóban a Csanyteleki Halgazdaság mintaboltja előtt már csütörtök délelőtt sorban álltak a vásárlók. Odabent megtudtuk, már szerdán is ez volt a helyzet. – A piaci napok erősek. Van, amikor már nyitás előtt áll a sor. Szerda reggel annyian voltak, hogy két irányba állt a sor. Visznek mindent, ami él és mozog – mondta az eladó, akit nem is nagyon akartunk feltartani, mert tényleg folyamatosan állt a sor, és pörgött a kiszolgálás.

Hat év alatt duplájára drágult

Ebben az üzletben néhány évvel ezelőtt, 2018-ban is jártunk, akkor 900 forint volt az élő ponty, 1650 a szelet és 2000 a filé. Ezek a számok hat év elteltével, 2024-ben így néznek ki: 3690 a szelet, 4490 a filé kilója. Azaz könnyen kiszámolhatjuk, több mint kétszeresére drágult a ponty hat év alatt. Ugyanez a helyzet a szürkeharcsával. 2018-ban a szelet 3500, a filé 4200 volt kilónként, idén a szelet 5900, a filé pedig 9000 forint kilónként. Nem meglepő, hogy itt is, és az Irén csarnokban lévő halasnál is a ponty mellett sokan keresték az afrikai harcsát. Ennek nyúzott filéje csak 5200 forint.

Lazac is van!

A Mars téri Irén csarnokban is sorban álltak a halért. Itt azt mondták, a legtöbben tisztítva viszik a halat, csak kevesen vesződnek otthon a pucolással, filézéssel. Itt pontyból 4790 forint a patkó, és 5690 a filé. A harcsaszelet és harcsafilé 9590 forint. És az ínyenceknek van lazac is. A jellegzetes rózsaszín és narancs közötti árnyalatú hal vákuumfóliában kínálja magát: a nyúzott filé 13 590, a bőrös kicsivel olcsóbb, az csak 11 890 forint kilónként. Még jó, hogy lehet kapni. 

karácsonyi hal
Ha valaki egyáltalán nem akar a hallal bíbelődni, készen, sütve is megveheti a Mars téri piacon az Irén csarnokban. Fotó: Török János

Kényelemre hangolva

Ha valaki egyáltalán nem akar a hallal bíbelődni, készen, sütve is megveheti és hazaviheti a halbolttal szemben Tibai Józsefné (barátainak Cérna) halsütödéjéből. Ilyenkor ő is árul nyers halat, de nála a sült hal és a halászlé a sláger, és már a karácsonyi nagy rohamra készülnek. Halászléből és sült halból annyi előrendelés érkezett, hogy jövő héten hétfőn és kedden, 23-án és 24-én éjjel fél kettőkor teszik fel a halászlének valót a gázra, hogy reggel frissen vigyék a vevők. Cérna hozzátette, hamarosan költözik: januártól a nagycsarnokban találják meg a vásárlók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában