Kalandra fel!

2025.02.13. 11:00

Videókészítés és online szabadulószoba várja a versenyzőket

Mit, mennyit és hogyan ettek eleink kétszáz esztendővel ezelőtt? Ez a kérdés áll az idei Bálint Sándor Emlékverseny fókuszában, amelyre már jelentkezhetnek a diákcsapatok egyházmegyén innen és túl. A versenyfeladatok között lesz videókészítés és online szabadulószoba is.

Múltidéző gasztro-kalandra invitálják idén a Bálint Sándor Emlékverseny szervezői a diákcsapatokat. A 18. század végi, népi táplálkozás lesz a vetélkedő központi témája, markánsan érintve a fenntarthatóság kérdéskörét is.

Bálint Sándor, népszokások
Vargáné Bögi Veronika és Kulik Melinda főszervezők elárulták, hogy a Bálint Sándor Emlékverseny online szabadulószobája a Napsugaras Tájház virtuális mása lesz. Fotó: Gémes Sándor

– Idén is kettős cél vezérel bennünket. Egyrészt, hogy a fiatalok megismerjék, hogy azon a településen, ahol élnek, hogyan táplálkoztak hajdanán. Másrészt pedig, hogy a megszerzett tudás révén rácsodálkozzanak, hogy mekkorát változott mára a világ. Szeretnénk megláttatni a hajdani, szezonális táplálkozás előnyeit, továbbá, hogy őseink tudtak úgy élni, hogy a paraszti gazdálkodás során minimális hulladékot termeltek – részletezte Kulik Melinda, a verseny egyik főszervezője, az alsóvárosi Napsugaras Tájház néprajzos muzeológusa. 

El is kell készíteniük a fogásokat

Vargáné Bögi Veronika közösségszervező, az egyházmegye Kateketikai Intézetének munkatársa elmondta, hogy idén már nem csak a Szeged-Csanádi Egyházmegye területén élő diákok, de határon túli –erdélyi és délvidéki – csapatok jelentkezését is várják. Jelentkezni február 28-ig lehet a Napsugaras Tájház közösségi oldalán, valamint a kateketa.hu weboldalon. Az általános iskola 3. osztályától egészen a végzős gimnazistákig készülnek feladatokkal a diákoknak négy különböző korcsoportra bontva. 

Az első fordulóban eleik évszakonkénti étkezési szokásait kell bemutatni a versenyzőknek április 7-ig. A 3-6. évfolyamos diákoknak informatív plakátot kell készíteniük. A 7-12. osztályos versenyzők feladata pedig videókészítés lesz. A háromfős csapatok kutakodhatnak a szakirodalomban és készíthetnek interjúkat is. Emellett egy szabadon választott ételt el is kell majd készíteniük. 

– A titkos vágyunk, hogy a régi fogásokból egy múltidéző receptkönyvet állítsunk össze – árulta el Vargáné Bögi Veronika. 

A szabadulószoba minden zegzuga új kihívást rejt

A második fordulóban a tavalyi versenyhez hasonlóan idén is egy online szabadulószobából kell majd kijutniuk a csapatoknak. A virtuális „aréna” a Napsugaras Tájház korhűn berendezett tiszta szobájának, konyhájának és pincéjének mása lesz, amelynek minden zegzuga új kihívást rejt majd. Minden megfejtés egy lépéssel közelebb segíti a versenyzőket a végső feladvány helyes megoldásához, amely a döntőbe jutás záloga. 

– Az online szabadulószobában egy teljes esztendő étkezési szokásait és az ahhoz tartozó eszközkészletet járhatják végig a gyerekek a savanyítástól a lekvárfőzésen és disznóvágáson át a hús tartósításáig. A kiemelt időszakok is teret kapnak, mint a böjt vagy a karácsonyi asztal elmaradhatatlan étkei – fejtette ki Kulik Melinda. 

Bálint Sándor tiszteletét éltetik

A csapatok személyes jelenlétével zajló döntő Bálint Sándor hitvalló néprajztudós halálnak évfordulójához igazodván, idén is májusban lesz. A „legszögedibb szögedi” tisztelete évről évre több kulturális intézményt és közösséget vonz arra, hogy helyszínként csatlakozzanak az emlékversenyhez. Így lesz a belvárosi döntő állomása a Móra Ferenc Múzeum, a Somogyi-könyvtár, a Gál Ferenc Egyetem, a Szegedi Dóm Látogatóközpont, a Szent-Györgyi Albert Agóra, az SZTE Néprajz Tanszéke és a Szent József Plébánia. 

A szervezők elárulták, hogy a döntő témája a „mindennapi kenyerünk” lesz. 

– Valamennyi kenyérhez kapcsolódó népszokás megjelenik majd a döntőben. Nem csak a kenyér elkészítése, de egyházi szerepe és felhasználási módjai a népi gyógyászatban is terítékre kerülnek. Sőt, terveink szerint a hajdani, szegedi kenyérpiac is megelevenedik majd valamilyen formában – mondta el Kulik Melinda, aki azt is elárulta, hogy a versenyzők még a kenyérsütés fortélyaiban is kipróbálhatják majd magukat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában