2025.02.15. 14:34
Mentás és csilis babos kolbász is készült a Dorozsmai Böllérnapon – galériával, videóval
A szombat reggeli csípős hideg sem szegte kedvét a dorozsmai kolbásztöltő és -sütő verseny résztvevőinek. A Böllérnap idén is tartogatott meglepetéseket: csibemájas, csilis babos, sőt mentás kolbász is készült.
– Figyeljetek nagyon, mert hidegben könnyen szakad a bél! – harsant fel a közérdekű közlemény a Dorozsmai Böllérnap egyik versenyasztalánál érkezésünkkor. Szombaton reggel a kocsi kijelzője mínusz két Celsius-fokot mutatott, de a szél miatt ugyanolyan hihető lett volna a mínusz tíz is. A csípős hideg ellenére szép számmal érkeztek már kora reggel a kolbásztöltő verseny résztvevői.

Szinte lefagytak a kezek a nagy hidegben
Több tucatnyi csapat nevezett a kolbásztöltő és -sütő versenyre, széles jókedvből egyik munkaállomásnál sem volt hiány. Kiss Ferenc és 14 fős csapata hagyományos fűszerezéssel ízesítette a kolbászokat. A tetemes mennyiségű hús begyúrását Ferenc vállalta magára. Ahogy fogalmazott, két gyúrás után már szinte lefagyott az ember keze a nagy hidegben. Persze a „védőital” – esetükben Gyuris István sokak által dicsért szilvapálinkája – azért jelentősen javított a komfortérzeten. A főszakács arra is kitért, hogy természetesen zsűriztették a sült kolbászokat, de azért a részvétel volt legfőbb cél, hogy a népes baráti társaság együtt legyen és jól érezze magát. Azt is elmondta, hogy másnap a Sziki Futószakkör tagjaival 21 kilométeres távon közösen égeti majd el a Böllérnapon bevitt fölös kalóriákat.
„A Böllérnap célja nem a győzelem”
Mesebeli terülj, terülj asztalkám volt Árendás Péter tűzoltó alezredes és Oláh Krisztián hentes csapatának munkaállomása. A reggelinek valót disznósajtból, vastagkolbászból és szalonnából összeállított bőségtálról kínálták, miközben tucatnyian serénykedtek a versenyfogásokon. A hagyományos kolbászok mellett különlegességekkel is készültek: grillsajtos és csibemájas kolbászokat is sütöttek. Kreativitásuk azonban kétségkívül a „chikó” és a görög sült kolbász készítésekor csúcsosodott ki. Előbbi esetében csilis babot töltöttek a disznóbélbe, utóbbinál pedig görög mentaszósszal ízesítették a kolbászhúst. Mindkét specialitás Oláh Krisztián ötlete volt. A mentás csodához Árendás Péter csak annyit fűzött hozzá nagy nevetve, hogy azért a fogkrém ízűt ő személy szerint már túlzásnak tartja.
Péter díjnyertes pálinkáival is megtámogatta a lelkes csapatot. Elmondta, hogy a büfés is náluk eszik majd, de ők sütik ki a dorozsmai nyugdíjas klub versenyfogását is a kemencében. Hangsúlyozta, egyáltalán nem bánná, ha a nyugdíjasok nyernének, együtt örülne a csapat velük, mert a Dorozsmai Böllérnap lényege tényleg nem a győzelem, hanem a szeretet és az összetartás. Ezt bizonyította Venkei Pál is, aki a szomszéd asztalnál fél tucatnyi óriási tepsiről kínálta ínycsiklandó almás lepényét, amelynek receptjét még nagymamájától tanulta.
Más versenyállomásokon egyéb ízletes disznóságok, többek között hagymás vér is nagy mennyiségben készült.
Dorozsmai Böllérnap
Fotók: Gémes SándorRuzsa Roland is kötényt kötött
Ruzsa Roland önkormányzati képviselő is a közösségi összetartás erősítését említette a Dorozsmai Böllérnap legfőbb céljaként.
– Az idő nem kegyes hozzánk, hideg van, de ez nem szegte kedvét a dorozsmai közösségnek. Igazi ínyencségeket szoktak készíteni, tavaly egy édes-savanyú kolbász nyerte el a különdíjat, és ahogy látom, idén is készültek érdekes kolbászok. Falusi gyerek voltam, a szüleim minden évben rendeztek disznóvágást. Amióta Szegedre költöztem, már ritkábban veszek részt ilyen jellegű rendezvényen. A Dorozsmai Böllérnap viszont mindig visszahozza a múlt hangulatát, és persze enni is szeretek. A kedvencem a sült kolbász és hurka – mondta el lapunknak, majd maga is kötényt kötött, és besegített a csapatoknak.