2025.02.15. 08:10
A magyarok kedvenc étele lehet a megoldás az ízületi gondokra
A kocsonyát sokan szeretik, és főként a téli ünnepek időszakában fogyasztják. Finom és egészséges étel, összetevőivel támogatja szervezetünket, és nyugodtan állíthatjuk, ahány ház, család, annyi recept létezik.
A kocsonya finom és egészséges étel, és ha rendszeresen fogyasztjuk, sok mindenben támogatja szervezetünket. A legenda szerint hagyományos magyar fogás, ami nem igaz: Európa minden népének szerepel a konyhájában. Az első recept Franciaországból, 1395-ből származik, míg az első magyar írásos emlék 1544-ből.

A kocsonya
Minél több benne a bőrös-csontos hozzávaló, és minél tovább főzzük – akár 6-8 órán keresztül –, annál finomabb és egészségesebb lesz. Érdemes többször is fogyasztani, hiszen tele van olyan anyagokkal, melyek különösen a téli hónapokban, szükségesek számunkra. Akik szeretik, állítják, keveset nem szabad belőle készíteni, mert úgyis garantáltan elfogy.
Finom és egészséges
Azt már tárgyaltuk, hogy a kocsonya finom, de nézzük miért, mitől egészséges. Sok benne a tápanyag: fehérjék, aminosavak és nagyon magas a tápértéke. A kocsonya az ízületek barátja, mert sok a kollagén benne, ami beépül az ízületekbe, feszesebbé teszi a bőrt és segít a csontok újraépítésében is, a hatékonyságban segíthet egy kis citromlé, vagyis a C-vitamin. Télen sok a vírusfertőzés, könnyebb megfázni, ezért nem árt egy kis extra segítség, az aminosavakkal (pl.: arginin és lizin) erősíti az immunrendszert.
Érdemes újra megemlíteni: szebbé teszi a bőrt, a ráncok mennyisége is csökkenhet. Az sem utolsó szempont, hogy miközben alaposan belakunk belőle, javítja az emésztést, mert a benne lévő, található fehérjék támogatják a bélműködést és védik a bélnyálkahártyát a károsodástól. Végül említsük meg, hogy a benne lévő glicin csökkenti a szénhidrátok vércukorszint növelő hatását, és stabilizálja a vércukrunkat.
Miből és hogyan készül?
A házisertés kevésbé nemes, zsíros, porcos, csontos részeit – fej, farok, bőrke, köröm – zöldségekkel, fűszerekkel abálják és 95 fokon főzik, ezalatt a kollagén kioldódik az úgynevezett szaruképletekből. Elkészülte után hűlni hagyják, ülepítik, vagy leszűrik, a húsokat tányérokba adagolják, zsírtalanított levét rámérik. Hideg helyre teszik, így kihűlés után zselésedik és megszilárdul.
Bármilyen hús mehet bele
– Valóban egészséges, már csak azért is mert jóllakik vele az ember – mondta megkeresésünkre Szenti Ferenc vásárhelyi vendéglős. Azzal folytatta: minden az alaplén múlik – akár a halászlénél –, amit a sertés bőrös részeit (a már említett fej, farok, bőrke, köröm) felhasználva készítenek, és mint egy jó húslevesbe a zöldségek is mehetnek bele, mint a sárgarépa, a gyökér, a zeller, amik belefagynak. Viszont húsnak bármit tehetnek, főzhetnek bele, a lényeg, hogy szép, tiszta, átlátszó legyen.
– A lányomnak, Áginak és a párjának, Tibinek csirkemellet teszek a kocsonyába, de tulajdonképpen bármilyen hús felhasználható, hallottam, hogy a miskolci fesztiválon békacombot is főztek bele. Mi félbevágott főtt tojással és pirospaprikával díszítjük, nagyon guszta, magam is szeretem és rendszeren fogyasztom – árulta el Feri bácsi.
A miskolci kocsonya
Íme, az igazi, a legendás miskolci kocsonya receptje, ahogy az a interneten megtalálható. Hozzávalók: 1 kg vegyes kocsonyahús (fej, láb, csülök, farok, nyelv), 2 darab vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 20 szem egész bors, és ízlés szerint sózzuk, paprikázzuk. A húsokat alaposan megtisztítjuk – akár perzseléssel is –, megmossuk és hideg sós vízben tesszük oda főni, másfél órára. A habját leszedjük, majd beletesszük a zöldségeket és fűszerezzük. Fedőt teszünk rá, és kis lángon puhára főzzük. Amikor kész, a húsokat kicsontozzuk, elosztjuk a kívánt mennyiségben és mindegyikre teszünk felkarikázott sárgarépát. A levest, a levet leszűrjük, és ezzel töltjük fel a kiporciózott adagokat. Hideg helyre tesszük, majd ha kihűlt, megszórjuk pirospaprikával. Friss kenyérrel és cseresznyepaprikával tálaljuk.