Ismét megtiporják nemzeti büszkeségünket?

2025.02.17. 16:50

Retteghetnek a szegedi csárdák, újra kitörhet a háború a halászlé miatt

Kezdhetnek aggódni a szegedi halászcsárdák? A nagy halászléháborút kirobbantó étteremkalauz nyolc év után visszatér Magyarországra. A nemzetközi kritikus csapat ismét értékeli a hazai éttermeket, köztük a híres halászcsárdákat.

2013 év végén robbant a nagy szegedi halászlébomba: földbe döngölték a szegedi halászlét és a szegedi halászcsárdák ételeit a világhírű Gault&Millau étteremkalauz kritikusai. A 2014-es kiadványban megjelentek úgy vonultak be a sajtótörténetbe, mint a nagy halászléháború. A nemzetközi étteremkalauz kritikusai öt szegedi és egy algyői halászcsárdát teszteltek. Siralmas képet festettek a népszerű csárdák kínálatáról, és csúnyákat mondtak a halászléről.

halászlé
A halászléháborút a szegedi halászleveket sárba tiporva kirobbantó étteremkalauz kritikusai nyolc év után ismét értékelik a magyar éttermeket köztük a halászcsárdákat. Archív fotó: Karnok Csaba 

A halászléháború kirobbanása és következményei

Cikkünk megjelenése szokatlan indulatokat kavart a szegedi halászlé rajongói körében. Lapunk Facebook-oldalán voltak, akik egyetértettek az ítészekkel, míg mások a védelmükbe vették a csárdákat. Önérzetünkön nem sokat segített, hogy néhány nappal később azt is megírhattuk, nemcsak a szegedi, de a bajai halászcsárdák ételeit is lehúzták a kalauz kritikusai. A bajaiak is megkapták a magukét.

Az étteremkalauz visszatér: mit várhatunk?

Most újra fájhat a fejük a szegedi és a bajai halászcsárdák vezetőinek. Az  étteremkalauz nyolc év kihagyás után visszatér Magyarországra. A francia gasztronómiai kalauz 2024 nyara óta teszteli a hazai éttermeket, és 2025 tavaszán tervezi megjelentetni új kiadványát, amely nyomtatott és online formában, magyar és angol nyelven is elérhető lesz. A kiadvány célja, hogy objektív, 20 pontos értékelési rendszerével, valamint az 1-től 5-ig terjedő szakácssapka jelölésekkel segítse a vendégek és a szakma képviselői számára a legjobb éttermek megtalálását, és támogassa a feltörekvő tehetségeket is.

Arról, hogy mit szólnak ehhez a szegedi vendéglátás kiválóságai, cikkünk következő részében számolunk be.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában