Szegedi hírek

2025.02.12. 18:50

Senki nem úszhatja meg, mindannyian többet fogunk fizetni érte – videóval

Az utóbbi években a kakaó ára jelentősen emelkedett, ami hatással van a csokoládéiparra és a fogyasztók pénztárcájára. A csokoládé drágulása miatt a prémium édességek luxuscikké válhatnak. A cukrászdákban már most érzékelhető a kakaó árának növekedése a sütemények árában.

Az utóbbi időben a kakaó globális ára meredeken emelkedett, elsősorban az éghajlatváltozás, a munkaerőhiány és a fokozódó kereslet következményeként. Ez jelentős hatást gyakorol mind a csokoládéiparra, mind pedig a fogyasztókra. Egy szelet dobostorta mellett vizsgáltuk meg hogyan befolyásolja a tőzsde a népszerű édesség árát.

kakaó, csokoládé
Műhelytitkok a mestercukrásznál. Gyuris László azt mondja, a kakaó drágulása miatt a csokoládés sütemények ára is folyamatosan emelkedik. Fotó: Török János

Kakaó: miért drágul ilyen gyorsan?

Zsinórban negyedik éve nincs elég kakaó a világpiacon, a drágulás miatt a csokoládétermékek ára várhatóan 10-20 százalékkal nő, ami befolyásolhatja a vásárlói szokásokat, és a prémium minőségű csokoládét akár luxuscikké is teheti. A legjobban teljesítő árutőzsdei termék 2024-ben a kakaó volt: két év alatt több mint négyszeresére, tavaly pedig kétszeresére emelkedett a világpiaci ára. Akit érdekel, itt élőben követheti a kakaó tőzsdei árfolyamát. 

Nem lehet a végtelenségig emelni

Gyuris László mestercukrász, az A Cappella és a Virág Cukrászda üzemeltetője gyorsan néhány zacskó csokoládét vesz elő, a legjobb minőségű egy magas kakaótartalmú csokoládé háromkilós tömbben érkezik, ennek kilója 20 ezer, tehát összesen 60 ezer. – Jelenleg 7 és 20 ezer forint között van a csokoládé kilója. Azt mondták, az ünnepek után megáll a kakaó és csokoládé árának emelkedése, de nem állt meg. A csokoládé ára háromszorosára emelkedett. Mint látszik, nagy a szortiment, de brutális az ára és nem lehet a végtelenségig emelni – mutatta a különböző csokoládékat.

kakaó, csokoládé, ár
Fotó: Török János

A világpiac és az ellátási zavar

– Azt mondják, a termőterületekkel van probléma. De hogy valóban van-e, azt én innen nem tudom megítélni – mondta sokat sejtetően a mestercukrász. A szakember arra utalt, hogy az időjárás az utóbbi években nem volt kegyes a világ fő kakaótermesztő régiójának számító Nyugat-Afrikával. A globális termés több mint kétharmadát adó Elefántcsontparton és Ghánában a kedvezőtlen klíma miatt évek óta jóval alacsonyabb a termés, mint amennyire a világpiacnak szüksége volna. A 2025-ös szezon lesz zsinórban a negyedik év, amikor globális ellátási zavar alakulhat ki, becslésük szerint közel 500 ezer tonna hiányzik a piacról.

kakaó, csokoládé, ár
Fotó: Török János

Alapanyag és a terhek

És akkor ez hogyan jelentkezik a csokoládés sütemény árában a szegedi cukrászdában? A témáról már korábban is beszélgettünk, de most újra átvettük a lényeget. – Az alapanyagok drágulása mellett a magyarországi gyártókat a tartósan magas energiaárak, a csomagolási díjterhek és az emelkedő munkabérek is sújtják, emellett sok terméket érint a népegészségügyi termékadó is – kezdte Gyuris.

Dobostorta és a valós árnövekedés

– Ez a szelet dobostorta nem olyan rég még 1180 forint volt, Most 1350. Ennek egyik fő oka a kakaó világpiaci ára az adók mellett. A dobostorta azon kívül, hogy minőségi csokoládét tartalmaz, kakaóvaj tartalma is jelentős, hiszen nem margarinnal készül. A kakaóvaj pedig még a csokoládénál is drágább. Aki finomat akar enni, annak szerintem ez még mindig egy megfizethető összeg. Inkább egyenek ketten egy szeletet, mint egy olcsóbbat margarinból és tortabevonóból – mondta a mestercukrász.

Így lesz a kakaóbabból csokoládé

A kakaóból csokoládé készítése több lépésből áll:

  • Betakarítás és erjesztés – A kakaóbabokat kiszedik a hüvelyekből és erjesztik, hogy kialakuljanak az ízek.
  • Szárítás és pörkölés – A babokat megszárítják, majd pörkölik, hogy fokozzák az aromákat.
  • Őrlés és feldolgozás – A babokat megtörik, eltávolítják a héjukat, majd finomra őrlik kakaómasszává.
  • Keverés és konsírozás – A masszához kakaóvajat, cukrot és egyéb összetevőket adnak, majd hosszan keverik a sima állag érdekében.
  • Temperálás és formázás – A csokoládét megfelelő hőkezelés után formákba öntik és hűtik.
  • Csomagolás és értékesítés – A kész csokoládét csomagolják és boltokba küldik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában