Cékla, répa, alma?

2025.02.06. 09:20

Piaci körkép: a hosszú élet titka karnyújtásnyira van

A szegedi piacon jártunk szerdán, és az árusokat arról faggattuk, milyen zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk a téli időszakban. Abban egyetértettek, hogy a vitaminokat így pótolhatjuk a legegyszerűbben, és jó, ha télvíz idején vitaminbombák robbannak bennünk. A különleges, egzotikus gyümölcsöket is keresik az emberek.

Első piaci emlékem gyerekkoromhoz és Miskolchoz köt, a nagyival mentünk el a Búza térre, akkor nem a zöldségek és gyümölcsök között válogattam, az vártam, hogy megkapjam a pattogatott kukoricámat – ifjaknak popcorn –, amit egy néni készített rácsos kályháján. Finom volt! Szerdán a szegedi piacon a vitaminbombák kerültek célkeresztbe. 

vitaminbombák
A szegedi piacon gazdag volt a kínálat zöldségekből, gyümölcsökből, vagyis vitaminbombákból. Fotó: Imre Péter

Alma és déli gyümölcsök

– Az almát és a mandarint is javaslom téli fogyasztásra, sok bennük a vitamin, de a banán szintén jó, minden szezonban akadnak finom és energiában, hasznos anyagban gazdag gyümölcsök és zöldségek – mondta Ferenc. Hozzátette, hogy az ananászt és a kivit a tehetősebbek keresik, „ezen a soron, ahol mi árulunk, nincs”.
– A céklában sok a vitamin, termesztem, árulom és rendszeresen fogyasztom, nagyon jó a hatása – jelentette ki Éva, aki gyümölcsöt nem kínált standján, de azt a kollégáknál látta, a legtöbben a magyar termékeket, például az almát keresik, megfizetik az árát, még ha drágább is. – Na, nézzünk valami szípet – mondta az uborkák között válogatva egy fiatalember, és Éva felé fordult, hogy kiszolgálja.

Gyümölcs és zöldség vitaminbombák

– Olyanból kell sokat enni, amiben sok a vitamin, például déli gyümölcsöket, a legtöbb C-vitamin úgy tudom, a citromban van – fogalmazott sommásan egy másik „kofa”, Attila. Egzotikus gyümölcsöket nem tart, vásárlói nem is keresik, egyébként is az a tapasztalata, az emberek minden terméknek először az árát nézik, annak alapján döntenek arról, mit és mennyit vesznek. Elárulta, a családdal főként szilvát, őszibarackot, meggyet és cseresznyét termesztenek, árulnak és fogyasztanak. 

vitaminbombák
Fotó: Imre Péter


– Télen is sok gyümölcsöt kell enni, ajánlhatom többek között a mandarint, a narancsot, az almát, a körtét és kivit, utóbbinak van a legmagasabb C-vitamin tartalma, a citrom pedig a májat is regenerálja, gyógyítja – mondta Anita. Tart különleges, egzotikus termékeket, például datolyaszilvát, gránátalmát és naspolyát, és bár az áruk „zsebbe nyúlós” – a naspolya kilója 1600, a gránátalma darabja 1000, akciósan 500 forint – vásárlói keresik, és ha csak úgy van pénzük, egyet-egyet visznek belőlük. – Ezek mindenképpen jobbak, hasznosabbak, mint a műanyag vitaminok és a gyógyszerek – jegyezte meg.
– Nemcsak gyümölcsöt, zöldséget is enni kell, rendszeresen – mondta a saját portékáját kínáló termelő. – Ki mit szeret, azt egye – fűzte tovább a gondolatot a szomszédja, aki azt is elmondta, különlegességet nem tart, mert általánosságban nézve nincs rá pénze az embereknek – az ujjait összedörzsölve mutatta is –, birset azért vehetnek nála. – Az nem kereslet, amire nincs pénz – közölte, majd elmondta: a piacon az Irén csarnokban van egy árus, aki rendkívül egzotikus termékeket is készleten tart, és szinte egész Szegedet ellátja ezekkel. 

vitaminbombák
Hódi Gábor elmondta, nála állandó vásárlói vannak az egzotikus gyümölcsöknek. Fotó: Imre Péter

Különleges gyümölcsök

– A téli időszakban javaslom a kivi és grépfrút fogyasztását, utóbbinak is magas a C-vitamin, egyéb vitamin és szerves sav tartalma, de hasznos és jó a préselt, kicsavart narancs és szárzeller is – mondta Hódi Gábor. Számos egzotikus gyümölcsöt kínál standján, és azok, akik ezekre vágynak, általában őt keresik fel. Ilyen a szentjánoskenyér, a lila és a sütő banán – köret, chips is készíthető belőle –, a gránátalma, a vérnarancs, a limoncello és az ananász, hogy csak párat említsünk, és akadnak, amelyek szezonálisan és ritkábban kaphatók nála is.
– Szűk kör vásárolja rendszeresen az egzotikumokat, és akadnak, akik időnként vesznek és megkóstolják – jegyezte meg a búcsúzáskor Hódi Gábor. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában