2025.02.06. 09:20
Piaci körkép: a hosszú élet titka karnyújtásnyira van
A szegedi piacon jártunk szerdán, és az árusokat arról faggattuk, milyen zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk a téli időszakban. Abban egyetértettek, hogy a vitaminokat így pótolhatjuk a legegyszerűbben, és jó, ha télvíz idején vitaminbombák robbannak bennünk. A különleges, egzotikus gyümölcsöket is keresik az emberek.
Első piaci emlékem gyerekkoromhoz és Miskolchoz köt, a nagyival mentünk el a Búza térre, akkor nem a zöldségek és gyümölcsök között válogattam, az vártam, hogy megkapjam a pattogatott kukoricámat – ifjaknak popcorn –, amit egy néni készített rácsos kályháján. Finom volt! Szerdán a szegedi piacon a vitaminbombák kerültek célkeresztbe.

Alma és déli gyümölcsök
– Az almát és a mandarint is javaslom téli fogyasztásra, sok bennük a vitamin, de a banán szintén jó, minden szezonban akadnak finom és energiában, hasznos anyagban gazdag gyümölcsök és zöldségek – mondta Ferenc. Hozzátette, hogy az ananászt és a kivit a tehetősebbek keresik, „ezen a soron, ahol mi árulunk, nincs”.
– A céklában sok a vitamin, termesztem, árulom és rendszeresen fogyasztom, nagyon jó a hatása – jelentette ki Éva, aki gyümölcsöt nem kínált standján, de azt a kollégáknál látta, a legtöbben a magyar termékeket, például az almát keresik, megfizetik az árát, még ha drágább is. – Na, nézzünk valami szípet – mondta az uborkák között válogatva egy fiatalember, és Éva felé fordult, hogy kiszolgálja.
Gyümölcs és zöldség vitaminbombák
– Olyanból kell sokat enni, amiben sok a vitamin, például déli gyümölcsöket, a legtöbb C-vitamin úgy tudom, a citromban van – fogalmazott sommásan egy másik „kofa”, Attila. Egzotikus gyümölcsöket nem tart, vásárlói nem is keresik, egyébként is az a tapasztalata, az emberek minden terméknek először az árát nézik, annak alapján döntenek arról, mit és mennyit vesznek. Elárulta, a családdal főként szilvát, őszibarackot, meggyet és cseresznyét termesztenek, árulnak és fogyasztanak.

– Télen is sok gyümölcsöt kell enni, ajánlhatom többek között a mandarint, a narancsot, az almát, a körtét és kivit, utóbbinak van a legmagasabb C-vitamin tartalma, a citrom pedig a májat is regenerálja, gyógyítja – mondta Anita. Tart különleges, egzotikus termékeket, például datolyaszilvát, gránátalmát és naspolyát, és bár az áruk „zsebbe nyúlós” – a naspolya kilója 1600, a gránátalma darabja 1000, akciósan 500 forint – vásárlói keresik, és ha csak úgy van pénzük, egyet-egyet visznek belőlük. – Ezek mindenképpen jobbak, hasznosabbak, mint a műanyag vitaminok és a gyógyszerek – jegyezte meg.
– Nemcsak gyümölcsöt, zöldséget is enni kell, rendszeresen – mondta a saját portékáját kínáló termelő. – Ki mit szeret, azt egye – fűzte tovább a gondolatot a szomszédja, aki azt is elmondta, különlegességet nem tart, mert általánosságban nézve nincs rá pénze az embereknek – az ujjait összedörzsölve mutatta is –, birset azért vehetnek nála. – Az nem kereslet, amire nincs pénz – közölte, majd elmondta: a piacon az Irén csarnokban van egy árus, aki rendkívül egzotikus termékeket is készleten tart, és szinte egész Szegedet ellátja ezekkel.

Különleges gyümölcsök
– A téli időszakban javaslom a kivi és grépfrút fogyasztását, utóbbinak is magas a C-vitamin, egyéb vitamin és szerves sav tartalma, de hasznos és jó a préselt, kicsavart narancs és szárzeller is – mondta Hódi Gábor. Számos egzotikus gyümölcsöt kínál standján, és azok, akik ezekre vágynak, általában őt keresik fel. Ilyen a szentjánoskenyér, a lila és a sütő banán – köret, chips is készíthető belőle –, a gránátalma, a vérnarancs, a limoncello és az ananász, hogy csak párat említsünk, és akadnak, amelyek szezonálisan és ritkábban kaphatók nála is.
– Szűk kör vásárolja rendszeresen az egzotikumokat, és akadnak, akik időnként vesznek és megkóstolják – jegyezte meg a búcsúzáskor Hódi Gábor.