2025.03.22. 06:20
Azonnal lehervad a mosoly az arcáról, ha meglátja, mennyibe kerül az eper
Megjelentek az első eperárusok Szegeden, de a kínált gyümölcs még nem biztos, hogy hazai. Az eper jelenlegi ára megtévesztő lehet, mert a feltüntetett összeg gyakran nem a kilós árat jelenti. Utánajártunk, hogy mikor várható az idei eperszezon és mennyibe kerülhet majd a gyümölcs kilogrammonkénti ára.
Már megjelentek az eperárusok a városban, pedig a hazai eperszezon csak áprilisban indul. Mit árulnak több ezer forintért, ha nem a mézédes magyar epret? A Bordányi Eperkertészettel jártunk utána.

Nem hazai eper és nem ennyi az ára
Habár a melegebb évszakok miatt évről évre egyre korábban kezdődik a szüret, március még mindig túl korai a hazai szabadföldi eper számára. Az elmúlt napokban már megjelentek az utcai és az út menti eperárusok a vármegyében, 1500 és 2000 forintért kínálnak egy kilogramm piros epret a standjaikon. Az általunk megkérdezett eperkertészet szerint azonban ezek biztosan nem hazai termésből származnak, hiszen a magyar eper szürete csak áprilisban indul. Az árak is megtévesztők, mert a feltüntetett összeg általában nem a kilós árat jelöli, hanem egy kisebb kiszerelést.
– Ezek nem hazai termések, és kicsit félrevezető az árazásuk, mert az 1500 forint az általában nem a kilós ár. Attól, hogy azt látod nagybetűvel, hogy 1500 forint kilója az nem igaz, mert én úgy gondolom, hogy most is ilyen 3000 meg 4000 forint körül van, mármint a kilós ára. Azok ilyen nagyon jó vevőcsalogatók. Ezek többnyire, én úgy gondolom, hogy vagy görög, vagy spanyol eprek. Tehát ez a mediterrán országokból származik – mesélte nekünk Ocskó Péter a Bordányi Eperkertészet kertésze.
A Mars téri piacon görögországi epret vehetünk, kilogrammonkénti ára 1500 és 3600 forint között alakul. Az árusok azt árulták el nekünk, hogy a multik soraiban fellelhető eper spanyol eper, aminek az íze viszont elég szegényes. A görög viszont a spanyollal ellentétben édes és lédús, ezért drágább.

A nagybani piacon már kapható a hazai eper, azonban kilogrammonkénti ára 4000 és 5000 forint között alakul. Az ott kapható gyümölcs fűtött fóliasátrakban termett, és már tél óta érik, így jóval korábban kerül piacra, mint a szabadföldi magyar eper, amelynek szezonja áprilisban kezdődik. Ásotthalmon tapasztaltuk, hogy ugyanennyiért valószínűleg import epret kaphatunk. A borsos árat a kereskedői árrés okozhatja, mert Ocskó Péter tudomása szerint az import eprek tételes ára 1500 és 2500 forint között tetőzik. A legtöbb kereskedő azonban nagyobb haszonkulccsal dolgozik, ez emelheti meg az összeget jelentősen.
Nemcsak az árakban, hanem a minőségben is jelentős a különbség a spanyol, a görög és a magyar eper között. A magyar epret elsősorban az intenzív, édes íze miatt keresik a vásárlók, míg az import változatok gyakran vizesebb állagúak és kevésbé aromásak. Idén magyar eper biztos hogy lesz, nagy munkával ugyan, de sikerült megvédeni a termést a márciusi fagyoktól. Nem mindegy viszont, hogy milyen áron ehetjük a vármegye mézédes gyümölcsét.

Az idei hazai eperszezon 5000 forintos áron fog elindulni
– Szerintem ha a tavalyi évet nézzük, vagy a tavalyelőttit, akkor elindul ilyen 5000 forint körül, ami egy hétig lesz tartható. Tehát eléggé össze fog érni a piac, elindulnak a többiek is, és ez mérsékelni fogja az árat – nyilatkozta nekünk Ocskó Péter.
Hozzátette, hogy a Bordányi Eperkertészetben mindenki találhat a pénztárcájának megfelelő epret, hiszen rendszeresen tartanak Szedd Magad akciót. Ilyenkor a vásárlók maguk szedhetik le a számukra legszebb, legérettebb gyümölcsöket. Az első ilyen eseményt május első hétvégéjére tervezik, oda mi is meghívást kaptunk.