2025.03.21. 06:20
Három év után jön az áremelés, drágább lesz a fagylalt – videóval
Az idei fagylaltszezon Szegeden is drágulással indul. A város egyik legrégebbi cukrászdájában, három év után először, változnak a fagylaltok árai. Az árak mellett a fagylaltkészítést is meglestük.
Tíz százalékkal drágul a fagylalt idén, mégis Szeged legnépszerűbb cukrászdájában már három éve ugyanannyiba kerül egy gombóc finomság. Ebben az évben viszont ők is emelésre kényszerülnek. A legfinomabb fagylaltok kóstolása közben Gyuris László mestercukrásszal beszélgettünk a 2025-ös fagyi szezonról, de meg is nézhettük, hogyan készül az igazi szegedi fagyi.

Drágulnak a fagylaltok az országban
Az idei fagylaltszezon drágulással indulhat, átlagban 10%-kal nőhet meg a hűsítő desszertek ára. Szeged belvárosában, az egyik legnépszerűbb cukrászdában már készülnek a szezonra, szinte választani sem lehet a sok íz közül, sőt ebben az évben új ízekkel is bővül a kínálat. A finomságokat itt is meg kell fizetni, de náluk már három éve ugyanannyiba kerül egy gombóc különleges fagylalt. Napokon belül azonban ők is kénytelen megemelni az árakat, a hagyományos fagylaltok ára 500 forintról, 550 forintra nőnek, a prémium fagyik árcédulái pedig 600 forintról 650-re cserélődnek. Azaz a prémium fagylaltok továbbra is 100 forinttal kerülnek többe a hagyományosnál.
Hétvégén visszatér a tavasz, Szeged egyik legrégebbi, 103 éves cukrászdájában arra számítanak, hogy sokan megkívánják a hűsítő desszertet. A fagylaltkészítés itt igazi művészet: a mesteri recepteket grammra pontosan kísérletezik ki, a fagylaltot pedig hagyományos főzött technológiával, minőségi magyar alapanyagokból készítik. Belestünk a cukrászkonyhájukba, ahol mindössze 16 perc alatt, 500 kilogramm fagylalt is készülhet egyszerre. Magukat csak cukrászkonyhának hívják, de egy egész üzembe vezetnek a cukrászda mögötti zárt ajtók.

Gyuris László mestercukrász elmondása szerint most tavasszal a vanília, a citrom és a csoki a népszerű, de ahogy közeledik a nyár, úgy lesznek egyre kelendőbbek a gyümölcsös, frissítő ízek. László mestercukrász folyamatosan kísérletezik új fagylaltízekkel. Legutóbb egy rendkívül intenzív (megkóstoltuk), gyümölcsös mangó fagylaltot és egy brontei pisztáciából készült különlegességet alkotott meg. A receptet grammra pontosan kidolgozza a cukrászok számára, és az új ízek csak akkor kerülnek a pultba, ha minden apró részletük tökéletesre csiszolódik. Arra a kérdésünkre, hogy mennyire tartja magát kritikusnak, nevetve azt válaszolta, hogy ő a legkritikusabb, de ezt csak jó szándékkal teszi.
Mitől jó egy fagyi? A minőséget meg kell fizetni?
Gyuris László szerint a jó fagyi titka abban rejlik, hogy az íz dominál, nem pedig a cukor. A valódi fagylalt nem túl édes, hanem egyensúlyban van az alapanyagokkal, így a természetes ízek érvényesülnek. A minőségi alapanyagok, mint a tej és a víz, fontos szerepet játszanak, mivel a megfelelő arányok biztosítják a finom, de nem túlzottan édes, mégis frissítő desszertet. László ragaszkodik a hazai alapanyagokhoz, szerinte nyugodtan el lehet felejteni az olasz fagyit és alapanyagokat. Felhívta a figyelmünket arra, hogy ahol olasz fagyival csalogatnak, az csak ámítás. Nincs olasz alapanyag Magyarországon, helyette inkább legyünk büszkék a magyar fagylaltkészítésre.