Feketedió-szirup készül a Bedőben

2025.03.19. 14:50

Valami rátalált a feketedió-szirupra és mindent tönkretett – videóval

Bánhidy Zoltán, az ásotthalmi erdészeti iskola kollégiumi nevelőtanára különleges kísérletbe kezdett: megcsapolja a fekete diót. A folyadékból feketedió-szirup készülne. A megcsapolt fából kesernyés nedv folyt ki, amelyet forralással sűrítettek volna sziruppá. A kísérletet rejtélyes állatok zavarták meg, még a készüléket is megrágták. A jövőben újra próbálkoznak.

Amikor a juharszirupra gondolunk, általában Kanada jelképére, a juharfák megcsapolására és az édes, sűrű szirupra asszociálunk. Magyarországon azonban nincs olyan juharfaj, amelyből ez előállítható lenne. Ha nincs juhar, majd lesz feketedió-szirup.

feketedió-szirup
Bánhidy Zoltán azt mutatja az ásotthalmi tanulmányi erdőben, hogy a feketedió-szirup előállítása során a megcsapolt fából kinyert folyadékot állatok is megkóstolták. Fotó: Karnok Csaba

Feketedió-szirup: az elfeledett kincs nyomában

Van viszont fekete dió az ásotthalmi tanulmányi erdőben, amely az Egyesült Államokban hasonló célokra szolgál, és ebből előállítható a feketedió-szirup. Bánhidy Zoltán, a Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanára elhatározta, hogy kipróbálja ezt a módszert itthon is.

Kísérlet a fekete dió megcsapolására

Beszerzett az interneten egy speciális egységcsomagot, amely steril csöveket és megfelelő csapokat tartalmazott. Engedélyt kaptak az igazgatónőtől arra, hogy két idős fekete diófát megcsapoljanak, és megnézzék, milyen eredményt érhetnek el. A fák törzsét kifúrták, és a lyukakat, valamint az eszközt pálinkával fertőtlenítették, hogy minimalizálják a fertőzésveszélyt. Az eszközök beépítése után pedig megkezdődött a várakozás.

Az első eredmények és az állati beavatkozás

Másnap az egyik fából körülbelül három deciliter víztiszta folyadék folyt ki. Az első kóstoláskor kiderült, hogy a lé kissé kesernyés, és egyáltalán nem édes. A kísérletet folytatták volna, ezért a hétvégére hátrahagyták a felszerelést, remélve, hogy több nedv gyűlik össze.

Amikor azonban visszatértek, Bánhidy Zoltán meglepődve tapasztalta, hogy a csapot valamilyen állat kiszakította a fákból, és a nyomok arra utaltak, hogy meg is kóstolta a nedvet, mert a palackon rágásnyomok voltak láthatók. A fa körül vaddisznótúrások voltak láthatók, lehet, hogy ők kóstolták meg a fekete dió nedvét.

A kudarc és a jövőbeli tervek

A váratlan események és az időjárási körülmények miatt végül úgy döntöttek, hogy a kísérletet egy későbbi időpontra halasztják. Az ideális időszak ugyanis az, amikor éjszaka kemény fagyok vannak, nappal pedig enyhébb az időjárás, mivel ekkor áramlik megfelelő mennyiségű nedv a fában. Ha elegendő folyadékot sikerül összegyűjteni, akkor a forralás után egy fanyar, de fogyasztható szirupot kaphatnak.

Bár az idei próbálkozás félbeszakadt, Bánhidy Zoltán eltökélt szándéka, hogy jövőre újra megpróbálják a feketedió-szirup előállítását.

Mi az a juharszirup?

juharszirup nagyon értékes természetes édesítőszer. Sok aminosavat, vitaminokat valamint ásványi anyagokat tartalmaz. A világon több mint 200 juharfajtát tartanak számon, és sok fajta alkalmas a nedv kinyerésére, a juharszirupot elsősorban az Észak-Amerika keleti részén honos cukorjuhar fa nedvéből állítják elő. Elsősorban Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban használják édesítésre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában