2025.03.20. 06:20
Messze földön itt kapható a legjobb! Szeged legendás lángosa: a Szilléri sugárúti sütöde titka – galériával, videóval
Olvasóink véleménye alapján a szegedi Szilléri sugárúti lángossütő toronymagasan a legjobb az egész vármegyében. A legjobb lángos titkát kutatva ellátogattunk Sanyi bácsihoz. Az aranybarnára sült, kívül ropogós, belül puha finomságot a törzsvendégek is magasztalják.
A vármegyében rengeteg lángosozó kínál ropogós, aranybarnára sült, belül pedig omlós lángost. Éppen ezért nem könnyű feladat megtalálni a legjobbat. Mi első körben olvasóink véleményét kérdezzük, majd felkerekedtünk, hogy végig kóstoltuk a legjobbakat. Az első helyen majdnem elzavartak minket. A legjobbnak tartott szegedi lángosnak nem kell az ingyenreklám, így is egymásnak adják a kilincset a törzsvendégek, hétvégén pedig az utcán áll kint a sor vége.

A legjobb lángos nyomában
Egy héttel ezelőtt kérdeztük meg olvasóinkat, hol a legfinomabb lángos a vármegyében. Hol kapható a legjobb lángos Csongrád-Csanád vármegyében? – tettük fel a kérdést a Facebookon, amire döbbenetes mennyiségű, több száz komment érkezett. A szegedi Szilléri sugárúti lángosozó toronymagasan verte a vármegye összes többi lángossütőjét, ezért elmentünk, hogy utána járjunk a messze földön híres lángos titkának.
Negyven éve törzsvendég
A Szilléri sugárúti lottózó és egy kisbolt között bújik meg az apró kis beton épület, ami egyszerre ad otthont egy kiskocsmának és a legendás lángosozónak. Az épület egyik oldalán a lángos, a másikon pedig a Talponálló felirat olvasható. A pult mögött mint annyi évtizeden át most is Sanyi bácsi és felesége Zsuzsa fogadja a vásárlót. A teraszon törzsvendégek falatoznak. Köteles Sándor nehezen áll kötélnek, azt mondja, nem hiányzik neki a reklám, ne írjunk róla, ezért az egyik vendéghez fordulunk. Tóth László azt mondja, negyven éve jár ide, azóta változatlanul kiváló itt a lángos. – Kocsma, kínai, lottózó, bolt, minden itt van egy helyen. Kiül ide a teraszra az ember egy jó lángossal és zajlik körülötte az élet – mondja két falat között.
Negyven éve kiváló a lángos ebben a lángosozóban
Fotók: Karnok CsabaA Szilléri sugárúti lángos titka
– Nem szereti a felhajtást, nem kell neki a reklám, így is vannak elegen. És hogy mi a titka? Hogy a lelkét is beleteszi – mondja egy másik törzsvendég, egy egykori délép dolgozó. Közben Sanyi bácsi is megenyhül. Elmeséli, hogy több mint 50 éve süti a lángost, szüleim is lángossütők voltak Kecskésen. A Talponállóban 43 éve süti a lángost, az épület alapjait a törzsvendégekkel közösen ásta ki. Autószerelőnek tanul, de lángos mellett kötött ki. Gyúrni is jár, de nem konditerembe, hanem ide, a lángossütőbe hétfő kivételével minden nap 2.30-ra. A kommentelők véleményének nagyon örül. – A vevőink nélkül nem lennénk sehol. Több ilyen üldögélős, beszélgetős helyre lenne szükség. Nagy öröm nekünk, amikor jönnek a vendégek – mondja.

Milyen a lángos Sanyi bácsinál?
És hogy milyen a lángos Sanyi bácsi Szilléri sugárúti lángossütőjében? Röviden úgy lehetne leírni, hogy benne van az anyag. Nem az a szétnyújtott, középen ropogósan széteső lángos ez, hanem egy masszív darab, ami egyszerre roppanós és pihe-puha. A jó lángos, mint Sanyi bácsié, kívül ropogós, belül puha és foszlós. Az aranybarna, egyenletesen átsült tészta nem túl olajos, kellemesen könnyed, de laktató.