Lángossütőként kezdte

2025.03.25. 19:30

Egy panel aljában született a Hústorony, Szeged legendás hamburgere – videóval, galériával

Olvasóink szerint ez a legjobb szegedi hamburgeres. Elmentünk, hogy utána járjunk a tízemeletes panelház aljában lévő gyorsétterem titkának. A Mega Megálló kezdetben lángossütőként működött, majd a vendégek igényei miatt teljesen átalakult. A tulajdonos szerint a siker titka a minőségi hús és a gondosan összeállított receptek.

A Mega Megálló előtt állunk. Egy közel fél kiló hús felhasználásával készülő Hústoronyra és a hagymakarikákkal feldobott Johnny Marzetti nevű hamburgerekre várunk. Amíg elkészülnek pont van időnk feleleveníteni a több mint egy évtized alatt legendássá vált hely történetét.

Mega Megálló
Sokak kedvence közel fél kiló hússal. Készül a szegedi Mega Megálló egyik ikonikus hamburgere, a hatalmas Hústorony. Fotó: Török János

Mega Megálló: A lángostól a legendás hamburgerekig

A minap arra voltunk kíváncsiak, hol kapható a legfinomabb hamburger Szegeden. A Facebookon feltett kérdésünkre több mint 300 komment érkezett és ezek alapján a Mega Megálló kapta a legtöbb említést. A tulajdonossal, Simon Tamással beszélgettünk. Hogyan lett egy egyszerű lángossütőből a város egyik legnépszerűbb street food helye? Hogyan született meg a Mega Megálló és miben rejlik a sikerük titka?

Az indulás: lángossal a startvonalon

Simon Tamás elmesélte, hogy egy sikeres vendéglátás cégnél dolgozott, de önállóságra vágyott. A Mega Megálló története 2012-ben kezdődött, amikor a hely még lángossütőként működött. Bár a lángos népszerű volt, a vendégek frissensültekre és hamburgerekre vágytak. Egy év alatt annyira megnőtt az igény ezekre az ételekre, hogy a csapat teljesen átállt a street food irányra – és ezzel megkezdődött a hamburgerek aranykora.

A burger, ami mindent megváltoztatott

– A nagy áttörés akkor jött el, amikor a hely bekerült a Délmagyarországba – folytatja Tamás. Az itt bemutatott óriási „Mindent bele” nevű, másfél kilós hamburger gyorsan városi legendává vált. A siker hatására a vendégek egyre több különleges fogást akartak kipróbálni, így folyamatosan bővült az étlap.

Új helyszínek, új kihívások

Az évek során a Mega Megálló több helyszínen is kipróbálta magát. Egy évig működtek Újszegeden, majd hét évvel ezelőtt a Harmónia Lakóparkban egy pizzériát is nyitottak, ahol tányérszervizes kiszolgálás is volt. Ezek nem voltak sikertörténetek, különböző okok miatt mindkettő bezárt, maradt a Retek utcai főhadiszállás.

A Mega burger titka

De mitől olyan különleges a Mega Megálló burgere? Tamás szerint a titok a húsban rejlik. A tulajdonos saját maga fűszerezi a marhahúst immár 13 éve és a titkos hozzávalókból álló házi szószt is ő készíti. Egyetlen beszállítóra építenek, így garantált a minőség. A szerb vonal is megjelenik a fűszerezésben, ettől lesz a húspogácsa puhább, omlósabb.

A legnépszerűbb fogások

A vendégek kedvence egyértelműen a Hústorony burger: dupla húsos szendvics, amelynek a tetejére egy ropogós rántott csirkemell is kerül. A friss zöldségek és a roppanós csirkemell tökéletes harmóniát alkotnak, így nem csoda, hogy ez az egyik legtöbbet rendelt fogás. A marhahús-pogácsa ebben 32 deka és ehhez jön még a majdnem 10 dekás rántott csirkemell. Emberes adag.

Hosszú utat járt be

A hamburger grillezett, fűszeres marhahúsmassza, lapos, enyhén pogácsa formájú a mi fasírtunkhoz hasonló étel. Sokan az Amerikai Egyesült Államokhoz kötik a hamburger feltalálását, azonban valójában igen hosszú utat járt be, és három kontinens, Ázsia, Európa és Amerika is szerepet játszott a létrejöttében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában