Szegedi hírek

2025.03.22. 19:50

Lehet, hogy kevesebbet visznek, de szeretik – lecsaptak a vásárlók a piacos primőrre – galériával, videóval

Megjelentek a piacon a friss hazai zöldségek. A primőr ára nagyjából 10 százalékkal drágult tavalyhoz képest, de az árusok azt mondják, mindenki ezt veszi.

Megérkeztek a piacra a tavasz első hírnökei, a primőr zöldségek. Hosszú hónapok után végre ismét friss, hazai vitaminforráshoz juthatunk, ezt pedig a legtöbben ki is használják. Kelendő ilyenkor a retek, újhagyma és a medvehagyma is, annak ellenére, hogy tavalyhoz képest ismét mélyebbre kell nyúlni értük a zsebünkbe.

primőr, zöldségek, retek
Látványnak sem rossz és az egészségünknek is jót tesz a primőr: ez az első hazai friss vitaminforrás. Fotó: Karnok Csaba

Lehet, hogy kevesebbet vesznek, de visznek mindent, ami primőr

– A paprikát, paradicsomot, uborkát és salátát is nagyon viszik most, de elindult már a paprika is, abból is van friss. Mindent visznek – osztotta meg velünk tapasztalatait Kócsó-Goda Andrea. A zöldségárus hozzátette, jó 10 százalékos idén az áremelkedés, a paradicsomnál még több. – De van rá igény. Lehet, hogy kevesebbet visznek, de szeretik – tette hozzá.

Természetesen nem árt bejárni a piacot, mert az árak széles skálán mozognak és akár háromszoros is lehet a különbség attól függően, hol vásárolunk. Egy csomó retket például 100 és 350 forint között kínálnak – itt természetesen számít a zöldség mérete is. Az újhagyma csomója 250 és 400 forint között mozog, egy fej salátát nagyjából 300 forintért tudunk megvenni. Van már medevehagyma is 350 és 500 forint közti csomóáron, csomós új répa 500 forintért, spenót 1400 forintos kilóáron, sőt újkrumpli is, 2600 forintért kilónként.

 

Fontos a látvány is

Simon Szilveszter Szentmihályon termeli a retket és az újhagymát vegyszermentesen. Mint mesélte, mindig csak annyit szednek le, amit el is adnak. Egy piaci napon 300 csomó retek és 50 csomó újhagyma megy el nála. – Olyan vagyok, mint egy kis kertész. Kezelgetem itt is a zöldségeket, mert sokat jelent, ha szép fényesek, üdének néznek ki. Nem is mennek el mellette dicséret nélkül – magyarázta. A fólia alatt termelt primőr zöldségek egyébként idén jól teremtek, de mint mondta, ezzel nem is nagyon lehet hibázni, hiszen a körülmények szabályozhatók. – Aki viszont szabadföldön gazdálkodik, annak a szárazság nagyon betesz – jegyezte meg.

Mossuk meg alaposan a zöldségeket

A szezon, első, üvegházakban és fóliasátrakban termesztett zöldségeiben korábban valamivel nagyobb volt a növényvédőszer-maradékok előfordulásának kockázata, de napjainkban a termesztéstechnológiák fejlődésével ezek az áruk is éppolyan biztonságosan fogyaszthatók, mint a szabadföldön termesztettek. A forgalomba kerülő zöldségeket, gyümölcsöket növényvédőszer-maradékok jelenlétére rendszeresen ellenőrzik. Ha szermaradékot csak határérték alatti mennyiségben mutattak ki az élelmiszerből, akkor fogyasztása biztosan nem jelent kockázatot. Az alapos mosás azonban mindig ajánlott: két percig tiszta vízben áztatni, majd még egyszer tiszta vízben átmosni és folyó vízzel leöblíteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában