Egy kiló 4000 forint

2025.04.15. 16:50

Ebben a pékségben olyan kalácsot sütnek, hogy biztosan nem fog aggodalmaskodni az ára miatt

„A tésztának is van lelke” – vallják a Varga Pékségben, ahol már javában zajlik a húsvéti szezon előkészítése. Az ünnepi időszakban többszörösére ugrik a kereslet, így mindenki azon dolgozik, hogy az asztalokra igazi, szívvel-lélekkel készült finomság kerüljön.

kalács iránti kereslet a megszokott többszörösére nő az ünnep előtti napokban. Ennek megfelelően minden pékség teljes kapacitással dolgozik. A Varga Pékségnél a következő napokban tíz mázsás mennyiségek készülnek a sütőkamrákban.

kalács
Döbbenetes mennyiségű kalács készül húsvétkor a Varga Pékségnél is. Frank Angéla, a pékség üzemvezetője szerint a tésztának is lelke van. Fotó: Karnok Csaba

Kalács minden mennyiségben

– Ez egy óriási kihívás, de mi erre készülünk – mondta Varga Ferenc,  a pékség vezetője. Hozzátette, két olyan ünnepünk van, amikor döbbenetesen megugrik a kereslet: az egyik a húsvét, a másik pedig a karácsony. Varga szerint ilyenkor talán kevésbé árérzékenyek a vásárlók, mondván, egy évben egyszer van húsvét, ezért megengedhetik maguknak a minőségi kalácsot. 

Űrfizika a pékségben

Idén külön technológiai újítást is bevetnek: a Mórahalmon elindított vákuumkamra segítségével még jobb minőségű kalácsokat tudnak készíteni. A vákuum csökkenti a nyomást, ezáltal a kalács nem esik össze, a bélzet légiesebb marad, az élvezeti értéke pedig még magasabb. – Ez már majdnem űrfizika – tette hozzá mosolyogva.

Kalács minden ízlésre

Míg Mórahalmon klasszikus kalács készül, addig Ásotthalmon kézműves verzióval dolgoznak. Mindkettő iránt nagy az érdeklődés, de a klasszikus változatból fogy több – nem véletlenül, hiszen sokak számára a húsvéti ünnep nem teljes a hagyományos, fonott, illatos kalács nélkül. Az sem mellékes, hogy a hagyományosnak 2620 forint kilója, míg az ásotthalmi kézművesből 920 forint a 25 deka. Azaz ebből egy kiló közel 4000 forint.

Tészta lélekkel

Frank Angéla, a Kézműves Varga Pékség üzemvezetője azt mondta, nincs a jó kalácsnak titka: a minőség alapja a jó alapanyag: vaj, liszt, élesztő és kovász – ezek nélkül nem lehet csodát tenni. Angéla, aki egyben gyakorlott háziasszony is elárulta, mi a jó kalács titka: „A hosszú érlelés, a kíméletes dagasztás, az oxigéndús levegőztetés, és legfőképp az, hogy szívvel-lélekkel csinálja az ember. Mint az embernek, a tésztának is van lelke.” A Varga Pékségnél kézzel formázzák a kalácsokat, de Angéla szerint egy tapasztalt háziasszony otthon is elkészítheti a tökéletes húsvéti fonatot. Ahogy nagyanyáink csinálták – türelemmel, szeretettel, és sok gyakorlattal.

Húsvéti ételek

Ma Magyarországon húsvétkor szokásosan füstölt sonkát, tojást, fonott kalácsot, egyes régiókban sárgatúrót, szárazkolbászt, valamint különféle édességeket tesznek az asztalra. Németországban gyümölcsös sajttorta, Hollandiában Paasbrood kenyér, Svédországban heringgel és hagymával rakott burgonya, Görögországban és Olaszországban bárány kerül az étkezők elé.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában