2025.04.04. 06:22
Gyógynövénykutatóból mindenki szomszédasszonya – Kálci országszerte hódít
A tiszaszigeti Horváth-Boros Klárát nemcsak falujában ismerik, hanem országos szinten is. A Kálci receptjei honlap és Facebook-oldal is rendkívül népszerű, az utóbbi felületen 168 ezer, a TikTok-on 41 ezer 500, az Instagramon 24 ezer követője van, és tavaly az ő szakácskönyvét választották az év legjobbjának.
Horváth-Boros Klára nevét mindenki ismeri Tiszaszigeten, a busójárás, a közéletben vállalt szerep, a Fiatal Családosok Klubja Alapítvány helyi kurátoraként és nem utolsósorban a Kálci receptjei miatt. Első, alapélelmiszereket – kenyerek, zsemlék, péksütemények, csigák és a héveknédli – tartalmazó, saját recepteket és készítési módokat felvonultató könyve 2022 decemberében jelent meg, a második 1 évvel később szinte ugyanazokat az ételeket veszi sorra, de cukor- és finomlisztmentesen.

– Erre azért vállalkoztam, mert közben inzulinrezisztens lettem, és büszke vagyok arra, hogy ez az Év szakácskönyve lett – mondta a háromgyermekes édesanya, az ikrek, Tamás és Gergely 10, Boglárka 7 éves, analitikus vegyész. Sima és kolbászos sörkiflivel várt, ami a kötetekben a legfinomabb jelzőt kapta – tényleg nagyon jó!
Otthon is süt, főz
Férjével, Attilával középiskolás koruk óta ismerik egymást, de az életüket csak az egyetemi évek alatt kötötték össze. A sütéssel, főzéssel, a receptekkel is ebben az időben kezdett komolyabban foglalkozni: barátai, évfolyam- és egyetemista társai, mikor nála vendégeskedtek, kérdezték a finomságok hozzávalóit, készítési módját, elkérték receptjét, amit eleinte egy blogon tett közzé.
– Nálam soha nem szerepel olyan „mértékegység”, hogy egy csipet, egy bögre, minden mennyiséget pontosan megadok – jelentette ki Kálci. Említsük meg, hogy a Szegedi Tudományegyetemen – ahol végzett – dolgozott, tudományos kutatásokat végzett a gyógynövényekre fókuszálva és ígéretes karrier előtt állt, hiszen kétszer is megkapta a Nemzeti Kiválóság Díjat.
Akkoriban, közel 13 éve, még nem az ételek, a saját receptek jelentették a főcsapást, de a Covid-járvány generálta home office alatt többet foglalkozhatott szenvedélyével, a nézettsége ekkor emelkedett meg. A döntést az is segítette, hogy az SZTE nem hosszabbította meg szerződését, megvált tőle, igaz ekkor még nem hitte el kollégái jövendölését, „jobb lesz így neked”. Igazuk lett: mára a Facebookon 168 ezer, a TikTok-on 41 ezer 500, az Instagramon 24 ezer követőt számlál.

Kálci receptjei – könyvek
A blog után jött a Facebook-oldal, majd a Kálci receptjei honlap és a webáruház, mert igény volt arra, hogy folyamatosan és maga tölthesse fel receptjeit és értékesíthesse a termékeket. A már említett, 2022-ben megjelent könyvének 1500 példánya 24 óra alatt elfogyott, pedig a nyomás minősége hagyott némi kívánnivalót maga után. A második, szintén magánkiadású kötet már a szegedi Generál Nyomdában készült – hasonló siker lett! –, melynek képviselőjével jótékonysági ételosztáson ismerkedett meg. – Éppen csavartam és töltöttem a palacsintát – idézte fel Horváth-Boros Klára.
Mindenki süssön magának
– Nem bántam meg, hogy így alakult az életem, bár a gyógynövénykutatást nagyon szerettem, doktorira is készültem, de végül azt is feladtam. Hogy mi a célom? Úgy fogalmaznám meg: mindenki szomszédasszonya vagyok, amiben tudok a receptjeimmel és a tanácsaimmal segítek. A főprofilom, hogy mindenkit megtanítsak úgy sütni, hogy magának készíthesse el a kenyeret, a zsemlét, a különböző péksüteményeket és ne a boltban vásárolja meg – árulta el Kálci.

Aranyárban mérik a betont Szegeden, aki időben vett panelt, most röhöghet a markába