Történelmi siker

2025.04.17. 18:49

Száv éve nem volt ilyen, Bécsben ünneplik a szegedi mestercukrász kreációját – galériával

Nemzetközi siker: negyedik helyen végzett Gyuris László mogyorófagylaltja a bécsi Gelato Grand Prix-n. A szegedi mogyorófagylalt nemcsak a zsűrit, hanem a közönséget is lenyűgözte.

Negyedik helyen végzett  Gyuris László mestercukrász piemonti mogyoróból készült mogyorófagylaltja a bécsi Gelato Grand Prix-n. Legutóbb szegedi cukrász ilyen nemzetközi sikert 1928-ben ért el, amikor Virágh Géza 1928-ban a párizsi világkiállításon aranyérmet nyert cukrászkülönlegességeivel.

mogyorófagylalt, grand prix gelato, szeged
Hatalmas elismerés a bécsi Gelato Grand Prix-n. A díjnyertes mogyorófagylalt piemonti mogyoróból készült, Gyuris László szegedi mestercukrász saját receptje alapján. Fotó: Karnok Csaba

Mogyorófagylalt a dobogó közelében

Gyuris László mestercukrász, a szegedi Acapella és Virág cukrászda vezetője még most is, néhány nappal a verseny után a történtek hatása alatt áll. A bécsi Gelato Grand Prix-n, először mangó és csokoládéfagylaltot kellett készíteni, ez volt a belépő a döntőbe. Legalább 150 versenyző közül végül a legjobb négy mangó- és hét csokoládéfagylalt jutott tovább, ott már mogyoróból készült a fagylalt.

Történelmi siker a bécsi versenyen

A tizenegy legjobb közül hetet azonnal kidobott a zsűri. Mivel az egész anonim, Gyuris ekkor még nem tudta, mi vár rá. Az eredményhirdetésen derült ki, hogy mogyorófagylaltja a negyedik helyen végzett. A magyar versenyzők közül csak ő jutott be a döntőbe. Azt mondta, ekkora nemzetközi sikere legutóbb a cukrászda névadójának, Virágh Gézának volt a párizsi világkiállításon 1928-ban.

Így készül a díjnyertes mogyorófagylalt

A mestercukrász elárulta, hogyan született meg ez a különleges, gazdag ízvilágú fagyi lépésről lépésre, szenvedéllyel és precizitással. – Az egész egy jó adag mogyoróval kezdődik – piemonti, semmi más – amit először megpirítunk. Nem égetjük, csak épp annyira karamellizáljuk, hogy a benne lévő keményítő egy kis mélységet kapjon, aztán hagyjuk kihűlni, és egész apróra daráljuk. Készül egy 100 százalékos mogyorókrém, testes, gazdag, mogyoróesszencia – magyarázta a mestercukrász.

A mogyoró új dimenziója

A tömény mogyorókrém brutálisan intenzív, a végeredmény pedig kiegyensúlyozott, lágy, mégis karakteres, a mogyoró új dimenziója. A zsűri sem tudott ellenállni: a mogyorófagyi nemcsak a közönséget hódította meg, a versenybírók elismerését is elnyerte. Gyuris László a szakmai sikeren felbuzdulva már a következő Gelato Grand Prix-re készül.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában