2025.04.18. 14:50
A paradicsomban jártunk, ahol az év minden napján pezseg az élet – videóval
Gondolkoztatok már rajta, hogy hogyan lehetséges az, hogy egész évben csodás, friss és finom paradicsomok kerülnek a boltok polcára? Nem, nem külföldről hozzák be, hanem például Hódmezővásárhelyen termesztik azokat! Betekintést kaptunk egy paradicsomtermesztő üvegházba, ahol azt is elárulták, mennyi vegyszert használnak.
Hódmezővásárhelyen, egy hidrokultúrás üvegházban jártunk, ahol Feczák Tamás kalauzolt el minket a paradicsomban. A szakember elárulta, hogy a növények természetes talajban nőnek és vegyszerek helyett biológiai védekezést használnak.

Az egyik legmodernebb üvegházban télen is terem a paradicsom
Feczák Tamás lapunknak elmondta, hogy úgy tudnak télen is paradicsomot termelni, hogy szeptemberben megérkezik hozzájuk a palánta, ami kókuszpaplanbanból nyeri a tápanyagokat. Halottak napja körül paradicsomra optimalizált LED lámpákkal pótmegvilágítást kap a növény, így a napfényt pótolni tudják. Az üvegházban a geotermikus hőnek köszönhetően a kinti hidegben is kellően meleg van, így el tudják érni, hogy télen is lehessen fogyasztani a piros finomságot.
Az üvegházban méhek is repkednek, ami fontos a növények szempontjából. A beporzást a szél és a méhek végzik a szabadban, de az üvegházban túl nagy légmozgás nincs, ezért a méhekre hárul ez a fontos feladat.
Milyenek a megfelelő körülmények a paradicsomnak?
Röviden azt mondhatnánk, hogy a meleg, de arra is figyelni kell, hogy ne legyen túl meleg. A paradicsom számára a 16–24 Celsius fok a megfelelő. Erről télen a termálhő gondoskodik, nyáron pedig a tetőfestés és a szellőztetőrendszer gátolja meg a hőség kialakulását.

Kell félni a vegyszerektől? Spoiler: nem!
Vannak, akik attól félnek, hogy az üvegházakban termesztett növények különböző vegyszereket kapnak az érésük során. Ez azonban nem így van a vásárhelyi cégnél, ők ugyanis biológiai védekezést használnak. Hasznos, ragadozó bogarakat telepítettek az üvegházakba, amik elpusztítják a kártevőket. A gombás betegségek ellen kénporral védekeznek, amit azonban nem a növényekre, hanem a csövekre szórnak. A sárga, ragacsos lapok pedig az üvegházi liszteske ellen veszik fel a küzdelmet.
Fontos a környezettudatos termelés
– Nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a környezettudatos termelésre. A növényházak fűtésére például termálvizet használunk. Egy ilyen üvegháznak nagyon nagy az áramfogyasztása, ezért rengeteg napelemet szereltünk fel. Emellett a csomagolóanyagból is előnyben részesítjük az újrahasznosított vagy újrahasznosítható papírokat mondta el Feczák Tamás a Hódkertész Kft. ügyvezető igazgatója.