2025.05.24. 21:12
A Virág Cukrászda fagylaltja tarolt, a legjobbak közé választották az Év Fagylaltja versenyen
Épphogy lecsúszott a győzelemről: ezüstérmes lett a szegedi mestercukrász fagylaltja az országos megmérettetésen. Gyuris László Camelia nevű alkotása egy különdíjat is bezsebelt az Év Fagylaltja versenyen.

Fotó: Karnok Csaba
Hajdúszoboszlón rendezték meg idén az Év Fagylaltja versenyt. A Magyar Cukrász Ipartestület által szervezett program célja a hagyományos kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, annak érdekében, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva a vendégekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt. Szombaton a versenyzők a nézők előtt készítették el a versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit. Egy teljesen felszerelt fagylalt laboratóriumban, három professzionális Carpigiani fagyasztógépen folyt a verseny reggeltől kora délutánig.

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen száz fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt több mint százharminc féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvény alatt. A fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló szakmai zsűri, közönségzsűri és a szakmai szervezetek zsűrije is értékelte.
Az Év Fagylaltja verseny eredményei
A cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenyében olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek. Ebben a mezőnyben az aranyérmes és egyben az Év Fagylaltja vándorkupa győztese a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó cukrászának, Márton Sándornak a Dörgicsei mandulás nevű alkotása lett. A versenyben ugyanakkor hatalmas szegedi siker született, hiszen az ezüstérmes Gyuris László, a Virág Cukrászda mestercukrászának Camelia nevű fagylaltja lett. Sőt, elhozta az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíját is a versenyről. A szegedi szakembernek nem ez volt idén az első sikere: áprilisban a piemonti mogyoróból készült mogyorófagylaltja negyedik lett a bécsi Gelato Grand Prix-n