Jegyzet

2025.06.20. 14:20

Húszezer forintos fogás sokkolja a vendégeket Szegeden

Egy jó pizzát olcsóbban eszik a turista Olaszországban, mint mi itthon egy közepes ebédet. Az éttermi drágaság nálunk már nem meglepetés, inkább állandó téma. De legalább van választási lehetőség.

Éppen azon vitatkoztunk egyik kollégámmal, hogy hogyan lehetséges az, hogy egy turista Olaszországban olcsóbban ehet egy jó pizzát, mint mi itthon Szegeden egy rosszat. 

drágaság
A wagyu hús szelete a szegedi Tiszavirágban a hazai éttermi drágaság egyik új szimbóluma. De legalább van. Illusztráció: Shutterstock

Pizzától a halászléig: az étel drágulása

A beszélgetés persze gyorsan átterelődött a halászlére, mert az mindig jó példa. Abban az ételben van mondjuk 18-20 deka halhús – jó esetben –, mellé 6-7 deci lé, és ez kerül 5000 forintba.

Mi kerül ezen ennyibe? – a klasszikus kérdés

És ilyenkor jön elő az örök kérdés: mi kerül ezen ennyibe?  A Kossuth- és háromszoros Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész Márkus László legendás kabaréjelenete jutott eszembe. A Mi kerül ezen a fotelon 7200 forintba című klasszikusban a művész darabokra szed egy fotelt, hogy megtudja, miért olyan drága. Szétszedi, elemzi, viccel, de közben pontosan azt mondja el, amit mindannyian érzünk, ha az étlapon túl nagy számokat látunk.

A kollégámmal arra jutottunk: külföldön azért olcsóbb a jó étel, mert nagyobb a kereslet, és a vendéglátósnak elég a kisebb haszon is. Nálunk viszont kicsi a piac, a vendég ritka madár, a halászlé pedig nem drága – csak mi vagyunk csórók.

Szegedi drágaság: wagyu a Tiszavirágban

Így van ez azzal a szegedi fogással is, amit a néhány év tetszhalott állapotából újraéledt Tiszavirágban találtunk meg. A Toriyama wagyu marhahúsból készült főétel 19 850 forintba kerül. Nem elírás: húszezer forint körül jár egy adag, amit néhány harapással el lehet tüntetni.

Legalább van – egy másik nézőpont

De tudják mit? Legalább van. Ebben az országban sokszor csak az hiányzik, hogy választhassunk. És most lehet. Nem kötelező megenni. Nem kötelező odamenni. Panaszkodni lehet, de nézzük a jó oldalát: van egy étterem, ahol wagyu marhát szolgálnak fel, van egy város, ahol már nemcsak zsíros kenyér és retró lángos kapható. Aki pedig szeretné kipróbálni, az megteheti. És ha másért nem, legalább a poén kedvéért rendelje ki, és kérdezze meg Márkus László hangján, amikor a pincér leteszi elé: Mi kerül ezen a szelet húson 19 850 forintba?

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában