Helyi kultúra

2023.12.15. 15:40

A tinik is szeretnék kibeszélni a könyveket

A felnőttek által látogatott könyvklubhoz hasonlóan népszerű lehet a tinik számára hamarosan elinduló Könyvmoly kibeszélő klub a csongrádi Csemegi Károly Könyvtárban. A Szent Johanna gimivel kezdenek.

Darók József

A Könyvmoly kibeszélő klub ötletgazdái. Fotó: Csemegi Károly Könyvtár

A Csemegi Károly Könyvtár áprilisban indított könyvklubjában a 30 és 80 év közötti olvasók gyűlnek össze havonta egy-egy alkalommal. Hamarosan azonban a tizenévesek számára is beindul egy hasonló klub, amit éppen a fiatal olvasók kezdeményeztek. 

Sok új, fiatal beiratkozónk van, illetve a meglévő könyvtári tagok is rendszeresen járnak hozzánk, főleg a szomszédos Galli János Általános Iskolából

 – számolt be Varga Lilla könyvtáros, aki a felnőtt könyvklubot vezeti. Egy kérdőíves kutatás alkalmával dobta be ötletét egy lánytársaság, hogy jó lenne könyveket kibeszélni. 

– A könyvklubba hívtam volna őket, de már elég sokan vagyunk, a témákat is nehéz lenne közös nevezőre hozni, ezért egy ifjúsági könyvklubot indítunk. Az öt lányból álló „mag" nagyon lelkesen elkezdett szervezkedni az osztályban és az évfolyamtársak között, másnap már úgy jöttek vissza, hogy kilencen vannak, de más iskolákból is hallottam érdeklődőkről – mondta Lilla.

Az önszerveződő csapathoz várnak további „kibeszélőket”. 

Az általános iskola felső tagozatáról, a középiskola első évfolyamairól szeretném megszólítani az olvasni szerető fiatalokat. Közösen úgy gondoltuk, hogy havonta tartanánk az összejöveteleket, az első alkalom január 24-én lesz

 – közölte Lilla. 

A Szent Johanna gimi első két részével kezdenek, a többségük már olvasta, de aki nem, addig van ideje bepótolni. Nehéz behatárolni a korosztály érdeklődését, szeretik a képregényeket, a romantikus regényeket, Leiner Laura könyveit, ám a könyvtáros úgy látja, olvasgatnak komolyabb műveket, még krimiket is, úgyhogy ha igénylik, felnőtteknek szóló olvasmányok is terítékre kerülhetnek majd a klubban. 

Naprakésznek kell lennem, hogy hasznos vezetője legyek a klubnak, nekem is újra kell olvasnom a könyveket, hiszen különböző feladványokat is kitalálok az aktuális könyvhöz

 – mondta Lilla. A Z generáció idén 77 új beiratkozóval képviselteti magát a csongrádi könyvtárban, a 90-es évek közepe és 2010 között született korosztályt igyekeznek megfogni, ezt a célt szolgálja egy ifjúsági sarok, ahol sok nekik való könyvet találnak, a tévésorozatokra épülő adaptációk nagyon népszerűek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában