Napszínes

2024.05.27. 21:30

Kaptár-könyvtár az erdő mélyén

Arany T. János

Az erdő mélyén rejlő kaptárból alkalmi geoláda készült, szigetelőanyaggal bélelték ki, most könyveket tart benne Bánhidy Zoltán, az erdészeti iskola nevelőtanára. Fotó: Karnok Csaba

Különleges méhkaptárat rejt az ásotthalmi erdészeti iskola tanulmányi erdeje. Nem méhek laknak benne. Könyveket tart a ládában tulajdonosa, Bánhidy Zoltán, az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium nevelőtanára, aki az ötvenedik születésnapjára kapta a kaptárat üresen. A belsejét igényesen és ízlésesen tetőszigetelő-fóliával bélelték ki, így védik a könyveket a hőmérsékletváltozás, a nedvesség és a penész ellen. A ládát Túri Róbert tanár úr, a fafaragó szakkör vezetője és egy volt diák, Törökfalvi Bence segített neki elkészíteni.

Amikor megtekintettük a méhkaptár kínálatát, Bánhidi Zoltán elmondta, hogy meglepő módon eddig nem bántotta senki a ládát, még a legnagyobb migránsáradat idején sem nyúltak hozzá. Ennek valószínűleg az az oka, hogy viszonylag rejtett helyen található a kaptár-könyvtár. Kínálata sokszínű: Széchenyi katonaévei, John Steinbeck Édentől Keletre, egy Robert Ludlum könyv és egy vastag kötet Caesarról is szerepel a kínálatban.

Egyébként méhlakásnak nevezik az üreglakó társas méhek lakhelyeit. A méhészetben először természetes faodúban tartották a méheket, később kasokat készítettek, amelyek könnyebben kezelhetők voltak, ezt követték a kaptárak.

Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában