Legendává vált a páros, a szatymazi Farkas Gábor és a hódmezővásárhelyi Barta Zsolt

2024.06.16. 14:00

A IV. Országos Motoros Fagyizáson sztoriztak a babettások – Galéria, Videó

A IV. Országos Motoros Fagyizáson Soltvadkerten tartottak élménybeszámolót a nemrég Afrikát, Európa legdélibb és legnyugatibb pontját megjárt Csongrád-Csanád vármegyei babettások. A legendává vált párost, a szatymazi Farkas Gábort és a hódmezővásárhelyi Barta Zsoltot annyi motoros találkozóra hívják, hogy alig marad idejük babettázni, pedig ismét nagy túrára készülnek.

Arany T. János

A soltvadkerti IV. Országos Motoros Fagyizás egyik sztárja Babettával járta meg Afrikát.

Fotó: Arany T. János

Egy motoros találkozón bárhová néz az ember, bárkivel beszél, biztos, hogy mindenhol igazi karakterekbe botlik. Egyedi építésű járművek, plüssökkel díszített motorok, vicces feliratú pólók, kotta helyett Playboyból játszó zenekar. Még a több mint ezer adag babgulyást elkészítő csapat vezetője, Vér János sem egyszerű eset: a tápióbicskei lokálpatrióta, a katonai hagyományőrző 2013-ban majdnem „megtámadta” Romániát. Június 8-án negyedik alkalommal gyűlt össze több ezer motoros Soltvadkerten az Országos Motoros Fagyizáson, és ott voltak a mi babettásaink is.
 

A híres babettások
 

A találkozó ötlete 2021-ben született, akkor volt 50 éves a híres a Szervánszky-féle Szent Korona Cukrászda, Soltvadkert büszkesége. Idén Csongrád-Csanád vármegyei vonatkozása is volt az egyre népszerűbb találkozónak, az Afrikát Babettával megjárt páros tartott élménybeszámolót. A szatymazi Farkas Gábort és a hódmezővásárhelyi Barta Zsoltot már-már rocksztároknak kijáró érdeklődés övezi, bármerre járnak. Kézről-kézre adta őket a sajtó, egymás után nyilatkoztak a helyi televíziónak és a nagy kereskedelminek, a tv2-nek.

Megtámadta Romániát a séf
 

Míg babettásaink nyilatkoztak, egy hatalmas üstben több mint ezer adag babgulyás készült. Vér János, a Világ Magyarságának Gasztronómiai Szövetsége (VIGASZ) elnöke elmondta, 60 kiló lapocka, 20 kiló füstölt csülök, 5 kiló zsír, 20 kiló hagyma, 30 kiló bab felhasználásával készült az ebéd, amiért becsületkasszába lehetett fizetni. A bevételből augusztusban gyereknapot rendeznek rászoruló gyerekeknek, ahol minden játékot ingyen használhatnak majd. Vér úr az elnöki tisztsége mellett tápióbicskei lokálpatrióta, katonai hagyományőrző, rendszeres résztvevője a szőregi csatának. Emellett 2013-ban majdnem megtámadta Romániát.
 

A séf ágyúja és a babgulyás
 

Történt, hogy Vér úr egy  „ágyúnak látszó tárgyat” ajándékozott Kincses Kálmánnak, Székelyszenterzsébet református lelkészének, amit lefoglalt a román rendőrség. A lelkész maga fordult a székelykeresztúri rendőrséghez, hogy tisztázza, kell-e engedélyeztetni Romániában a hagyományőrző kelléket. Vér úr erre azóta is büszke, ahogyan arra is, hogy elindította a Magyar asztalra magyar alapanyagot és a Békét a világnak mozgalmat. Mindkettőt hatalmas felirat hirdette a gulyásosztás helyszínén. A babgulyás meglepően jól sikerült, tele hússal, igaz a bab főhetett volna még egy kicsit.
 

Mágnesként vonzották az esőt
 

A mindig vidám babettások, Gábor és Zsolt a színpadon foglaltak helyet és humorosan sztorizgatva meséltek kalandjaikról. A közönség megtudhatta, hogy az időjárás viszontagságos volt, végig követte őket a rossz idő.

Mint egy mágnes, vonzottuk az esőt 

– mondta Gábor. 

Afrika előtt teljesen átvilágították a Babettákat, szólhattak volna, hogy a kuplung még meddig bírja. Számomra megható volt, csodálatos élmény, amikor megérkeztünk Afrikába

 – mesélte Gábor. A babettésok egy 20 kilométeres kört tettek Afrikában, de még ezután sem indultak haza, Portugália felé kerültek, ahol elérték Cabo da Rocát, a Szikla-fokot, ami az európai szárazföld legnyugatibb pontja.
 

Semmiben nem szenvedtek hiányt
 

Az étkezésre és tisztálkodásra vonatkozó kérdésekre azt válaszolták, hogy semmiben nem szenvedtek hiányt. Reggel nyolctól délután ötig mentek, nem is ebédeltek, csak hogy minél többet motorozhassak. A rossz élmények között a kötelező szerelést és a nehézkes hegymenetet említették, de azt is gyorsan hozzátették, hogy igazából ezek sem voltak rossz élmények, mert pont ezért indultak el.

A következő úticéljuk is megvan: a Stelvióra készülnek. Ez Olaszország legmagasabban,  2757 méteren fekvő hegyi közúti hágója. Ez az Alpok és egész Európa, a 2764 méter magas franciaországi Iseran-hágó után a második legmagasabban fekvő, aszfaltozott, autóval járható hágója.
 

Matyi bácsira emlékeztek
 

A babettás beszámoló előtt megemlékeztek az egybegyűltek Bálind Matyi bácsiról, aki korábban minden évben eljött a találkozóra. Matyi bácsi volt az ország legidősebb motorosa, 96 éves korában hunyt el tavaly októberben. Bálind Mátyás, a magyar motorsport legendás alakja. A mindenki által csak Matyi bácsiként ismert motoros versenyzői pályafutása alatt számos bajnoki címet szerzett, és szinte haláláig motorozott civilben.
 

A kötelező programok
 

Volt még motorszépségverseny, a fődíj 100 gombóc fagyi volt, Continental Safety Hungary motoros tréning a piactéren, zenélt a Mátrai Jazz Kartell, nem maradt el minden motoros találkozó kötelező programja, a street fighter show, itt Árvai Joci és Kárpi Robi produkcióját tekintette meg a közönség, majd 16 órakor egy másik kötelező program következett: elindult a 15 kilométeres vonulás a keceli Motor Gyűjteményhez, amivel hivatalosan véget ért a 2024-es Országos Motoros Fagyizás.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában