Helyi kultúra

2024.06.14. 11:15

Kiállítás, zene és játék: Múzeumok Éjszakája Vásárhelyen is

Tábori Szilvia

Június 22-én, szombaton este rendezik országszerte a Múzeumok Éjszakáját. Hódmezővásárhelyen 17 és 22 óra között változatos programokkal várja az érdeklődőket a Tornyai János Múzeum, az Alföldi Galéria és az Emlékpont. Az idei rendezvénysorozathoz is csatlakozott a Németh László Városi Könyvtár és az Ortodox templom.

Lesz régészeti park a múzeumkertben, fémkeresővel, sivatagi ásatás, markológép. Készíthető saját vászontáska régészeti és néprajzi motívumokkal, múzeumi kincskereső. Kovács Ferenc helytörténeti kutató tart tárlatvezetést 17 órától a vásárhelyi országzászló történetét bemutató kiállításban. 18 órától Pap Zoltán a gombfoci történetét mutatja be, majd 19 órától A lét művészete kiállításban V. Nagy Nándor alkotóval beszélgeti Ibos Éva művészettörténész. Este 8 órától egy zenészből lett fényképész, Lusztig Imre élettörténetével ismerkedhetnek meg a látogatók Bernátsky Ferenc helytörténész tárlatvezetésén. A programot a 21 órakor kezdődő Adj rá kakaót! koncert zárja.

Az Alföldi Galériában eközben 18 órától a vásárhelyi őszi tárlatok hét évtizedét bemutató kiállításban tart tárlatvezetést Nagy Imre művészettörténész. 

Ezzel párhuzamosan az Emlékpontban Hétköznapok a "gulyáskommunizmusban" címmel tart tárlatvezetést Vincze Gábor történész, majd 19 órától Humor és Politika a legvidámabb barakkban, a kádári Magyarországon címmel a konferenciateremben szórakoztatja a látogatókat ugyancsak Vincze Gábor. 

A vásárhelyi könyvtárban Sonkoly Tibor festőművész kiállítása várja közönségét, illetve a könyvtár lesz a kincskereső játék állomáspontja 17 és 20 óra között. 

Az Ortodox Templomban Otlokán Zita tart előadást a templom történetéről, és az ortodox kolostori élet kialakulásáról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában