Hidegre rakta az ügyet

2024.07.10. 14:02

Frank Sándor nem akar többet a halfesztivállal foglalkozni

Nem kívánt reagálni Frank Sándor csárdagazda, a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál egyik megteremtője és főszervezője arra, hogy Mocselini Rudolf rendezvényszervező csinálja meg az idei halfesztivált a Fokán.

Arany T. János

Frank Sándornak elege van, lezárta az ügyet, nem nyilatkozik, a halfesztiválról. Csak annyit mondott, semmi nem tiltja, hogy bárki halfesztivált szervezzen. Archív Fotó: Karnok Csaba

– Halfesztivál ügyben senkinek semmit. Hidegre raktam az ügyet, ez egy lerágott csont – jelentette ki Frank Sándor csárdagazda, a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál egyik megteremtője és főszervezője, amikor megkérdeztük tőle, mi a véleménye, hogy valaki más szervezi meg az idei halfesztivált.

Karnok Csaba
Archív fotó: Karnok Csaba

Bárki csinálhat halfesztivál

– Nem akarok reagálni rá, hagyjanak minket békén, hogy azzal foglalkozhassunk, amihez értünk, hagyjanak dolgozni bennünket. Mi nem csináljuk, az biztos, mindenki azt csinál, amit akar, semmi nem tiltja, hogy bárki halfesztivált szervezzen – mondta a vendéglátós vállalkozó. Májusban írtuk meg, hogy anyagi okok miatt elmarad a Frank-féle halfesztivál. Uj Péter, a 444 főszerkesztője tavaly lesújtó kritikával illette a rendezvényt, mire Frank azt mondta, többé nem rendezi meg a szegedi fesztivált. Aztán meggondolta magát, díszvendégnek kérte volna fel Uj Pétert, de aztán nem lett semmi a nagy találkozásból.

Minőségi halkínálatot ígér

A halfesztivál ügye akkor vett újabb fordulatot, amikor Mocselini Rudolf, rendezvényszervező, a hídi vásár megálmodója lapunkban bejelentette, hogy majd ő megcsinálja Szeged nagyhírű és komoly múlttal rendelkező, egyik legfontosabb gasztronómiai rendezvényét. Egyeztetett, engedélyeket szerzett be, és azt mondta, szeptember első hétvégéjén kicsit másképp, de megrendezik a halünnepet. Mocseliniék a klasszikus halfesztivál hangulatát szeretnék megidézni kézművesekkel, vendéglátósokkal. Azt mondta, azon lesznek, hogy minőségi legyen a halkínálat, a tradicionális halászlé mellett különlegességeket is kínálnak majd. Sztárfellépő a Huszár Mátyás rakparti, Frank-féle fesztivállal ellentétben nem lesz, a program összeállítása még folyamatban van. 

Jövőre sem éri meg?

Frank Sándor a jövőre vonatkozó kérdésre azt válaszolta lapunknak, minden valószínűség szerint a helyzet jövőre sem változik, a magas költségek a fellépőkről a színpadon át a vécékig maradnak, ezért nem éri meg nekik a halfesztivál szervezése.

Eredettörténet

Az első halfesztivált 1997. szeptember 20-án szombaton rendezték meg. 1999-ben már kínai főzője is volt a fesztiválnak. Egy évvel később az azóta a rendezvény védjegyévé vált óriásbográcsban főtt a halászlé. 2001-ben nőtte ki a rendezvény a Roosevelt teret és költözött le az alsó rakpartra. 2003-ban a Magyar Turisztikai Egyesület közgyűlésén a legfontosabb öt gasztronómiai rendezvény közé sorolta szegedi nemzetközi halfesztivált. 2006-ban lapunk szakácsainak főztjét Győzike és Bea asszony is megkóstolta. 2010-ben a Huszár Mátyás rakparton egy adag halászlé 1400-1500 forintba került. 2020-ban a koronavírus-járvány idején csak úgynevezett mini halfesztivált rendeztek a csárdák a saját portájukon. 2021-ben a járvány miatt teljesen elmaradt a nagy múltú és népszerű fesztivál. 2024-ben pedig új szervezővel új helyre költözik a nagy múltú gasztrofesztivál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában