Helyi kultúra

2024.08.04. 12:00

Újabb lovagrend tagja lett Dékány Levente

Újabb lovagrend tagja lett a balástyai séf, Dékány Levente. Két éve, 2022-ben a Szabadtűzi Lovagrendhez csatlakozhatott, most az azóta elhunyt ismert séf, Benke László alapította Első Magyar Fehérasztal Lovagrend fogadta soraiba.

Újabb lovagrend tagja lett Dékány Levente

Dékány Levente már két magyar gasztronómiai lovagrendnek a tagja. Fotó: Imre Péter

Felejthetetlen élmény marad, amikor a napokban egy lajosmizsei tanyán a Laci bácsi, vagyis Benke László séf alapította Első Magyar Fehérasztal Lovagrend felvett tagjai közé és lovaggá ütöttek. 10 éves szakmai múltamat, elért eredményeimet vették figyelembe – mondta a balástyai séf, a 33. születésnapját augusztus 10-én ünneplő Dékány Levente, akit 2022-ben a Szabadtűzi Lovagrend fogadott soraiba. Hétvégente saját vállalkozásában dolgozik 

– eljár házakhoz, különböző eseményekre sütni-főzni –, a hétköznapokon, március 1-től a szegedi Ambrózia Étterem konyhafőnöke.

Fotó: Imre Péter

Az alapítók szándéka szerint a 2005-ben életre hívott Első Magyar Fehérasztal Lovagrend óvja az egyetemes és a magyar vendéglátás értékeit, nemes hagyományait, a vendéglátásban és a gasztronómiában alkalmazott tudományos, technikai és technológiai módszerek továbbfejlesztését támogatja, és elősegíti azok alkalmazását a mindennapokban. Eddig 109 Magyarországból, Szerbiából és Romániából verbuválódott tagja volt a lovagrendnek, legutóbb, július 22-én nyolcat avattak, rendszeresen tartanak rendezvényeket, közte családi napokat. Levente a lovagrendet képviselve is zsűrizhet majd gasztronómiai versenyeken, „a szemünkkel eszünk először, csak utána kóstolunk” – mondta ezzel kapcsolatban.

Fotó: Imre Péter

Utálom a főtt kaját!

 – jelentette ki egy kérdésre válaszolva. 

A munkám során telítődöm, minden fogást megkóstolok, vagyis inkább szendvicset, bundás kenyeret, bármilyen hideg ételt fogyasztok, a tükörtojás és a rántotta még jöhet

 – tette hozzá. A főztjét viszont kedvelik, szeret marha-, birka- és pacalpörköltöt készíteni, de a babgulyás, a gulyásleves és a paprikás krumpli is szerepel a „menüben”, utóbbit Felgyőn galuskával, nyúljával és angol szalonnával kérték. A magyaros ételeket, a házias fűszerezést preferálja.

Fotó: Imre Péter

Kislányával, a 7 éves Zoéval érkezett a beszélgetésre, aki elárulta, szereti a bolognait, a pacalt, a sajtos-tejfölös tésztát – ahogy apa készíti. De kóstolt már garnélarákot is, és ízlett neki. 

Szeptember 3-án kezdődik a megyei kereskedelmi és iparkamara által meghirdetett mesterképzés, jelentkeztem rá, szeretném letenni a mestervizsgát, szerintem nagyon nehéz lesz

 – közölte terveiről Dékány Levente, aki megemlítette: szülein kívül sokat köszönhet Vass Jenőnek, a szegedi Vármegye Étterem séfjének.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!