Ölre mentek egy szebb rönkfáért a Tisza parti mólón

2019.09.28. 06:26

Óriás lucfenyőkből ácsolták a napsugarakat az alsóvárosi mesterek

Három évtizedig szakoktatóként dolgozott, emellett bútorokat politúrozott, ajtókat és kapukat szerkesztett, és napsugaras oromzatot is épített alsóvárosi műhelyében Bognár György asztalosmester.

Tóth A. Péter

Szeged 2019.09.23. Bognár György asztalos, napsugaras házakat is csinált Fotó: Kuklis István Délmagyarország DM

Fotó: Kuklis István

 

- Minden elismerésem a régi ácsmestereké, akik valószínűleg télen, amikor kevesebb munkájuk akadt, napsugaras homlokzatokat készítettek – mesélte Bognár György, majd hozzátette: – Ezek az emberek ácsok, bognárok és asztalosok voltak egy személyben, ízig-vérig mesterek. Szakszerűen, találékonyan dolgoztak, kezük nyomát régi házak tucatjai őrzik Alsóvároson.

1879 tavaszán Szegedet néhány óra leforgása alatt a földdel tette egyenlővé a jeges ár. Március tizenkettedikén a folyónak estek áldozatául az alsóvárosi paprikatermesztők vályogházai is, amiket újra fel kellett építeni a fedél nélkül maradt családoknak. Ezeknek az egyszerű vályogházaknak a megkapó szépségű, fából készült homlokzati eleme a napsugaras faoromzat. Bálint Sándor szegedi néprajztudós szerint bajelhárító elemként szolgáltak a házakon a napsugarakat idéző, jellegzetes motívumok. Az alsóvárosiak úgy gondolták, ha házukat napsugaras mintákkal – istenszömekkel – díszítik megóvják családjukat a természeti csapásoktól.

Ennek nyomába eredtünk cikkünkben. Keressék a szombati Délmagyarországban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában