A bethlen gábor általános gimnáziumban ülésezett az országban először diákparlament

2019.10.29. 06:00

Vásárhelyen, Csongrádon és Szentesen is végigsöpört a forradalom 1956 októberében

Az 1956-os forradalom szikrája Szegeden lobbant fel október 16-án, ám a megye többi városán is hamar végigsöpörtek a forradalmi gondolatok. Hódmezővásárhelyen, az országban elsőként középiskolás diákparlament alakult, Csongrádon Tiszába dobták a szovjet partizánlány szobrát, Szentesen lovas nemzetőrség alakult.

Hajó Edina

 

A Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének október 16-i szegedi megalakulásán két vásárhelyi gimnazista, Csoma Lajos és Zrínyi Győző is jelen voltak. Ők hozták az első híreket Hódmezővásárhelyre, amelynek hatására október 19-én összehívták a diákparlamentet a Bethlen Gábor Általános Gimnáziumba. – Az országban elsőként ülésezett középiskolás diákparlament, ezen körülbelül 300 vásárhelyi gimnazista vett részt, akik többek között felemelték a hangjukat az orosz nyelv tanulása ellen. Kifogásolták a kollégiumok állapotát, a sajtószabadság korlátozását és a kötelező ideológiafoglalkozásokat – magyarázta Nagy Gyöngyi, a hódmezővásárhelyi Emlékpont történésze.

Mai cikkünkből kiderül, mi történt Szentesen és Csongrádon. Keresse a keddi Délmagyarországban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában