Nevet változtat a Károlyi Mihály utca és az Erdei Ferenc tér

2019.11.24. 14:53

Megkésett a teljes rendszerváltás Makón

Szerdán kerül a helyi képviselő-testület elé az a kormányhivatali törvényességi felhívás nyomán készült előterjesztés, amely szerint nevet változtat a Károlyi Mihály utca és az Erdei Ferenc tér Makón. Ha a testület elfogadja, Erdei szobrai és emléktáblái is eltűnnek a városból.

Szabó Imre

Nevet változtat a Károlyi Mihály utca és az Erdei Ferenc tér Fotó: Szabó Imre

A Károlyi Mihály utca nevének megváltoztatását – mint akkoriban megírtuk – egyszer, 2016-ban, lakossági indítványra már elhatározta a makói képviselő-testület, de neve még mindig utcanévtáblán olvasható a Maros-parti városban. Mint az előterjesztésben olvasható, az ügy azért rekedt meg, mert menet közben felmerült az Erdei Ferenc tér nevének megváltoztatása is, a Magyar Tudományos Akadémia vonatkozó állásfoglalása szerint ugyanis mindkét személy huszadik századi önkényuralmi rendszerhez köthető. A kormányhivatal törvényességi felhívásában november végéig adott határidőt a testületnek a névváltoztatásokról szóló döntés meghozatalára.

Nevet változtat a Károlyi Mihály utca és az Erdei Ferenc tér. Fotó: Szabó Imre

Az előterjesztés szerint a Károlyi Mihály utca a jövőben egyszerűen – a főnemesi család neve után – Károlyi utca lesz, az Erdei Ferenc tér pedig Aradi tér, tekintettel arra, hogy innen indul az Aradi utca. Az utcanév-változással kapcsolatos költségeket, például az új igazolványok, utcanévtáblák, házszámtáblák készíttetésének költségeit az önkormányzat vállalja. Az előterjesztés azt is javasolja, hogy Erdei Ferenc szobrait, emléktábláit – mindkettőből több is van a városban – távolítsák el a helyükről. Ezeket a helyi múzeumba viszik, és a helyükre más köztéri alkotások kerülnek. A Koronában lévő Erdei Ferenc terem is új nevet kapna, a makói születésű Munkácsy-díjas festő és grafikusét, Kocsis Imréét.

Erdei Ferenc szobra a róla elnevezett téren. Hamarosan múzeumba kerül. Fotó: Szabó Imre

Ki kicsoda?

A makói születésű Erdei szerepet vállalt az ötvenes évek rákosista törvénytelenségeiben. A padlássöprések időszakában, 1949 és 1953 között földművelésügyi miniszter, de volt belügyminiszter és igazságügyi miniszter is. Károlyi Mihálynak nincs személyes kötődése a városhoz. Az őszirózsás forradalom miniszterelnöke volt, majd az emig­rációban a sztálini Szovjetunió híve, utána egy ideig párizsi követ. Politikai tevékenységének megítélése ellentmondásos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában