Egyedülálló leletegyüttes

2019.12.01. 17:09

Ásatások Gorzsán: a hétezer éves település titka

Európában is egyedülálló őskori települést tártak fel Gorzsán Horváth Fe­renc vezetésével 1978-tól, amelynek eredményeit, a feldolgozás és a tudomány jelenlegi állásának megfelelő összegzését a Móra Ferenc Múzeum nyugalmazott régésze tárta a hallgatóság elé egy előadáson.

Munkatársunktól

Hétezer éves települést tártak fel Gorzsán: hatszobás ház maradványai is előkerültek. Fotó: Arany-Tóth Attila

Vásárhely környékének egyik legjelentősebb őskori települése az egykori Antalics tó, Kéró és Köldök erek által közrefogott ter­mészetes magaslaton létesült a Kr. e. 5. évezred első felében. A tell telepen végzett korábbi ásatások nyitott kérdéseire választ keresve kezdték meg 1978-ban a gorzsai domb tervszerű, rétegtani szinteket követő „lefejtését”, amelynek egyik első és legjelentősebb eredményeként egy teljes egészében konzerválódott hatszobás házat tártak fel. A hétezer éves házak nyeregtetősek voltak, és a tartóoszlopok alapjának mélysége akár többszintes kialakításra is utalhat.

Hétezer éves települést tártak fel Gorzsán: hatszobás ház maradványai is előkerültek. Fotó: Arany-Tóth Attila

– Majdnem minden épület építésének kezdetét áldozati gö­­dör jelezte, amelyekben bika- és kecskefejek mellett volt, ahol emberi koponyát is feltártak – mondta Horváth Ferenc. Az egyik épületben egy különleges talpgerendás szövősarkot is megfigyeltek, és az egyik sírban réz karperechez tapadva találták meg Európa máig egyetlen ilyen korú szövetfoszlányát.

A gorzsai feltárások nagyjából két évtizede alatt több mint egymillió darab kerámiatöredék került elő, valamint pattintott, csiszolt kőeszközök, réztár­gyak, gyöngyök alkotják a páratlanul gazdag leletanyagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában