Helyi kultúra

2021.01.20. 13:20

Fókuszban a Szegedhez kötődő irodalmárok

Írók, költők Szegedről címmel indított online előadássorozatot a Dugonics Társaság tegnap. – Beszélgetéssorozatunk címe szándékosan többértelmű. Jelentheti, hogy az estek szereplői Szegedről indultak, illetve hogy Szegedről írnak – közölte Csapó Benő, a társaság elnöke.

Az első vendége esetében mindkét jelentés aktualitással bírt, ugyanis Géczi János, József Attila-díjas író, költő, képzőművész, egyetemi oktató és kutató-biológus az egykori József Attila Tudományegyetemen szerzett biológia szakos diplomát, és irodalmi műveinek témájához is számos alkalommal merített szegedi emlékeiből.

A napfény városába a középiskolás éveinek végén átadott, Szegedi Biológiai Központ csábította. Természettudományos tanulmányai mellett áthallgatott a bölcsészkar óráira, az akkor még szárnyait bontogató hallgatót Baka István és Ilia Mihály vezette be az irodalom világába.

Géczi János elmondta, a laboratóriumi munka és az írás során is mindig nagyobb örömmel töltötte el a végeredményig vezető út, mint maga a végeredmény vagy annak elismertsége. Legújabb, A tenyérjós című művében egy magyar származású, amerikai egyetemen tanult pszichológus, később Budapesten tenyérjósként dolgozó nő, Judith sorsát követhetjük nyomon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában