Szeged

2021.01.23. 07:43

Két szegedit is kitüntettek a KÓTA-díjjal

2021. január 22-én tartotta idei rendkívüli, online díjátadó ünnepségét a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA.

delmagyar.hu

Forrás: DM

A nem hivatásos kórus- és népzenei élet kiemelkedő képviselőinek a Magyar Kultúra Napja alkalmából szimbolikusan adták át a kitüntetést. A KÓTA-díjakat különböző kategóriában osztják a kiemelkedő eredménnyel végzett művészi munka és a közösségért végzett tevékenység elismerésére – idén 12 kategóriában 42 díjazott érdemelte ki, köztük két szegedi, és egy japán zenetudós, aki Szegeden is munkálkodik. – írja közleményében a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége.

A díjazottak

Száz Krisztinát a mecénás kategóriában díjazták. Karvezető, kulturális szervező, a szegedi zenei élet egyik motorja. A Szeged Városi Kórusegyesület vezetőségi tagja. A Szegedi Egyetemi Énekkar társkarnagya 24 éve, énekesként pedig tagja a Vaszy Viktor Kórusnak, valamint a Partiscum Kórusnak. Évtizedek óta munkálkodik Szegeden az Éneklő Ifjúság minősítő hangversenyek, valamint a Szakmai Napok házigazdájaként. Készséges, konstruktív gondolkodású személyisége pótolhatatlan, a KÓTA nagyra értékeli a közös szervezésű rendezvényeken nyújtott munkáját.

Fotó: Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége

Fábri-Ivánovics Tünde és Fábri Géza a népzenei kategóriában kaptak díjat. A Vajdaságból származó házaspár, a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium művészeti iskolájának alapítói, vezetői. Tünde népdalénekes, népi ének tanár, Géza kobzos és pengetős tanár, mindketten számos népdalénekest illetve kobzos zenészt indítottak el a pályán. A KÓTA példaértékű munkásságukért díjazza őket. Róluk legutóbb a X. Szögedi Nemzeti Találkozó kapcsán írtunk.

Fotó: Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége

Ito Naomi mecénás kategóriában kapott díjat. Zenetudós, zenetanár, fordító, a kecskeméti Kardos Kórus, majd a szegedi Bartók Béla Kórus oszlopos tagja. A Kecskeméti Kodály Intézetben töltött tanulmányévek után visszatért Japánba, ahol Kodály Zoltán elvei alapján tanított. 2004-től Magyarországon él, számos magyar zenetanár vendégtanítási munkáját szervezte Japánban; karvezetők, zeneszerzők kurzusain tolmácsolt, koordinálta a továbbképzéseket. Publikációit a Kodály-módszer elkötelezettjeként adta közre.

Fotó: Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában