Közel másfél évtizeden át vezette Herczeg Tamás a játékokat

2021.01.19. 11:01

Lemondott a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója

A járványhelyzet kitörése óta köztudottan feszült volt a viszony Botka László polgármester és Herczeg Tamás, a Szegedi szabadtéri Játékok igazgatója között. Egészen máshogy képzelték el ugyanis a fesztivál tavalyi lebonyolítását. A városvezetés által decemberben elfogadott önkormányzati rendelet szinte teljesen ellehetetlenítette a játékok önállóságát.

Koós Kata

Szeged, 20200706. Rászorulókat támogat Agrippina-jegyekkel a Szegedi Szabadtéri Játékok. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország Képen: Herczeg Tamás, Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Nonprofit Kft. igazgatója

Fotó: Frank Yvette

Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója közleményben tudatta január 19-én a nyilvánossággal lemondását.

– Tájékoztatom a tisztelt közönséget és a kollégákat, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése alól felmentésemet kértem.

A munkáltatói jogkör gyakorlójaként a város polgármestere kérésemet méltányolta, megállapodásunk szerint munkaviszonyom 2021. február 15-ével szűnik meg, közös megegyezéssel

– tájékoztatott közleményében.

Szép emlékek, sikeres évadok

Szakmai pályafutása mintegy 14 esztendeje kötötte hazánk legnagyobb szabadtéri színházához, amelyből nyolc szezont Harangozó Gyula művészeti igazgatóval jegyeztek, aki szintén elköszön a fesztivál vezetésétől.

– Hálás vagyok a sorsnak az elmúlt évekért.

Valamennyi munkatársamnak köszönettel tartozom, művészileg fontos pillanatokat éltünk át, hazai és világsztárok léptek fel, bemutattunk hét operát, köztük a játékok történetében először Wagner- és barokk művet is, számos Broadway musical magyarországi bemutatóját ünnepeltük, és otthonra leltek Shakespeare és Moliére drámái is – fogalmazott a direktor.

Herczeg Tamás vezetőként ugyan elszakad a Szegedi Szabadtéri Játékoktól, alkotóként azonban a fesztivál része marad. Arhív fotó: Frank Yvette

Feszültségek

A közleményben kifejtette, az önkormányzati cégek és intézmények működését érintő strukturális reform keretében a markáns intézményi kultúrpolitikát az egységes városi stratégia váltja fel, amely már nem az általuk szorgalmazott, önállóan működő szabadtérire teszi a hangsúlyt.

A város tavaly decemberi véleményező ülésére ugyanis Martonosi Éva jegyző előterjesztésében a kizárólagos önkormányzati tulajdonú gazdasági és nonprofit gazdasági társaságok befektetésekre, szerződéskötésekre, kötelezettségvállalásra, az őket megillető követelés részletekben történő megfizetésére vagy lemondására vonatkozó igazgatói döntések értékhatárhoz kötését szorgalmazta a jegyzett tőke értékéhez mérten.

A szabályozás legszigorúbban a Szegedi Szabadtéri Játékokat érintette, amely kivételként is szerepelt az előterjesztésben.

Eszerint a szabadtéri esetében mindössze egymillió forint értékhatárig dönthet saját hatáskörben az ügyvezető, tízmillió forintig csak a polgármester előzetes jóváhagyásával, tíztől ötvenmillió forintos értékhatárig a vagyongazdálkodási bizottság jóváhagyásával, afelett pedig a közgyűlés jóváhagyásával.

Az indoklás röviden, összegezve: egy könyvvizsgáló cég észrevételeket tett a Szegedi Szabadtéri Játékok költségvetésével kapcsolatban.

– Pénzügyileg erős szervezetet adunk át, csaknem háromszorosára, egymilliárd forint fölé nőtt vagyonnal és hatszorosára nőtt, 400 millió forintot meghaladó pénzkészlettel

– áll ugyanakkor Herczeg Tamás közleményében.

Az ügy hátteréhez hozzátartozik, hogy Botka László polgármester és Herczeg Tamás között köztudottan feszült a viszony a járványhelyzet kitörése óta, ugyanis egészen másképp képzelték el a játékok tavalyi lebonyolítását. Jól bizonyítja ezt, hogy a szabadtéri tavaly a szokásosnál százmillió forinttal kevesebb önkormányzati támogatásban részesült. Herczeg Tamás azonban ennek ellenére sem volt hajlandó megszakítani a fesztivál 1931-ben indult hagyományát, és bár rendhagyó módon, de ezúttal is színvonalas színházi élményekben részesítette a Dóm tér és az újszegedi szabadtéri színpad közönségét.

A vírushelyzet miatti, rendkívüli jogrend értelmében Botka László polgármester a közgyűlés meghallgatása nélkül, egyedül hozhatott döntést, a határozat megszületett, amelynek révén a Szegedi Szabadtéri Játékok anyagi önállósága szinte teljes mértékben ellehetetlenült.

Hogyan tovább

Herceg Tamás úgy fogalmazott,

nemcsak a szabadtéri, de saját életében is új korszak kezdődik.

– Az utóbbi években az intézményvezetés mellett erőteljesebben foglalkoztat a művészeti oktatás és az alkotói munka, a rendezés is. Vezetőként elszakadok a játékoktól, de maradok alkotóként, a Moliére vígjáték rendezőjeként és persze a játékok lelkes nézőjeként – fejtette ki.

 

Mi folyik a Városházán? – Alig egy éven belül a sokadik városi cégvezető veszi a kalapját

Már a sokadik városi cégvezető távozik Botka László autokratikus, ellentmondást nem tűrő rendszeréből. Kozó Attila, a VTV Szeged főszerkesztője 2020. márciusában hagyta el a városi tv-t. Drégelyi Zoltán, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. igazgatója tavaly júniusi lelépése után nem sokkal Kardos Kálmán IKV-vezér távozott posztjáról. Tavaly ősszel pedig Németh István, a Szegedi Városkép és Piac Kft. vezetője hagyta ott hosszú évekig betöltött pozícióját.

A legfrissebb hírek szerint pedig Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója keres “új kihívásokat”. Úgy tűnik, Botka átalakítási próbálkozásait és ultimátumait nem tolerálják a cégvezetők, ezért inkább mosolyt színlelve távoznak.

Persze nincs min meglepődni: Botka László többször bizonyította, ha érdekei úgy kívánják, szemrebbenés nélkül lép át korábbi hű emberein. Erről Berkesi Ottó, Lauer István, Mózes Ervin, Sólymos László és még sokan tudnának mesélni.

Szegedi Fidesz-frakció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában