Helyi kultúra

2021.02.24. 12:31

Online kiállítás nyílik a színházi leletekből

M. A.

A színház felújításakor előkerült 17–18. századi leleteket mutatják be. Archív fotó: Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

– A következő pár héten belül a Koszta József Múzeum virtuális felületén nyitunk egy online kiállítást. A tárlat anyaga a Tóth József Színház pincéjében talált edénytöredékek lesznek – számolt be Király Edit, az intézmény régészeti és helytörténeti szekciójának vezetője.

A színház felújításakor előkerült 17–18. századi leleteket mutatják be.
Archív fotó: Majzik Attila

A régészeti leletekre két éve bukkantak rá a múzeum munkatársai a színház felújításának munkálatai közben. A színpad alatti részből különféle, a kora újkorra, leginkább a 17–18. századra keltezhető kerámiatöredékek és néhány állatcsont, valamint különféle fazekak, korsók és díszítéses peremtöredékek kerültek elő.

Mint a múzeum régésze lapunknak elmondta, a leletek között találhatók különféle főző- és folyadéktároló edények, de egy vaskést, valamint egy cseréppipa-töredéket is találtak.

A főzőedények között több fazék alj-, oldal- és peremtöredéke is előkerült, ezeket nemegyszer díszítéssel, például bekarcolt vonalköteggel vagy vörös festéssel látták el. Az egyik fazék töredékein jól megfigyelhető a hosszú használat nyoma: oldala másodlagosan feketére égett, nyomokban kormos is volt.

A leletek másik csoportját képviselő korsók a tálalás során játszottak fontos szerepet, ennek megfelelően kivitelezésük is igényesebb volt a konyhai kerámiánál.

Jó példa erre az egyik, sötétszürke színű szűrőbetétes korsó töredéke, amelynek külsejét függőlegesen besimított díszítéssel látták el, ezzel a kerámiafelület fémes hatását próbálták kiemelni.

Ezeket a leleteket most online kiállítás formájában tárják a közönség elé. A régészeti, néprajzi emlékeket, azok társadalmi, művelődéstörténeti hátterével, magyarázatával együtt webpanoráma technikával mutatják be a netmuzeum.hu oldalon, ahol már a Koszta-múzeum néhány korábbi kiállítása is látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában