Szeged

2021.02.02. 08:28

Összevonják a szabadtéri játékokat a színházzal

A korábbi strukturális reformmal Herceg Tamás, a korábbi igazgató nem tudott azonosulni, és lemondott.

Munkatársunktól

Szeged 2021.01.30. REÖK palota fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István/archív fotó

Mint azt lapunkban korábban megírtuk, egy, a szegedi városvezetés által decemberben elfogadott önkormányzati rendelet szinte teljesen ellehetetlenítette a Szegedi Szabadtéri Játékok önállóságát. Drasztikusan lecsökkentette a fesztiváligazgató döntési hatáskörét a szabadtérivel kapcsolatos pénzügyi kérdésekben. Immár mindössze egymillió forint értékhatárig hozhat az ügyvezető saját hatáskörben döntéseket.

E strukturális reformmal a játékok igazgatója, Herczeg Tamás nem tudott azonosulni, ezért 14 évnyi vezetés után január 19-én közleményben tudatta a nyilvánossággal lemondását. Munkaviszonya február 15-vel szűnik meg. Az ügyvezetői jogkör a társaság hatályos szervezeti és működési szabályzata szerint a művészeti igazgatóra, Harangozó Gyulára szállt volna, ám az önkormányzati rendelet hatására ő is lemondott tisztségéről.

Múlt héten Széchenyi Rózsa, gazdasági alpolgármester Botka László polgármesternek benyújtott előterjesztésében javasolta a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Szegedi Nemzeti Színház újbóli összevonását, a két intézmény 2004-ig egységként működött. Mindenekelőtt gazdasági okokra hivatkozott, többek között a járványhelyzet miatti veszteségek kiküszöbölésére.

Az ügyhöz hozzátartozik azonban, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok a tavalyi évadban a szokásosnál százmillió forinttal kevesebb önkormányzati támogatásban részesült. A javaslat szorgalmazta a két intézmény egységes irányítás alá helyezését, azaz, hogy a vezetői tisztséget Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója töltse be február 16-tól.

Információink szerint a két intézmény május 1-ével egyesülhet.

A vírushelyzet miatti, rendkívüli jogrend értelmében Botka László polgármester a közgyűlés meghallgatása nélkül, egyedül hozhatott döntést arról, hogy a szabadtéri a teljes vagyonával, személyi állományával és kötelezettségeivel beolvadhat a Szegedi Nemzeti Színházba.

Az alpolgármester gazdasági okokra hivatkozott, többek között a járványhelyzet miatti veszteségek kiküszöbölésére.

Hétfői fejlemény

A polgármester döntött a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Szegedi Nemzeti Színház összevonásáról is, amely két lépcsőben valósul meg. A Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft.-t április 30-ig Barnák László, a színház főigazgatója irányítja. Ezt követően a cég feladatait – a fesztivál szervezését és lebonyolítását, a Reök-palota működtetését – költségvetési szervként a színház látja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában